Krievijas militārās lidmašīnas trīs reizes pārkāpj Somijas gaisa telpu

Ārvalstīs
Sargs.lv
AN-72
Foto: Foto: mil.ru

Krievijas militārās lidmašīnas nepilnas nedēļas laikā trīs reizes pārkāpušas Somijas gaisa telpu, tāpēc Somijas Gaisa spēki pastiprinās izlūklidojumus.

Krievijas militārās lidmašīnas trīs reizes pārkāpj Somijas gaisa telpu; pie Latvijas robežas identificē vairākas Krievijas lidmašīnas un kuģus

Somijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka ceturtdien Somijas gaisa telpu pārkāpusi Krievijas militārā transportlidmašīna "An-72". Tas noticis virs Somu jūras līča 40 kilometru uz austrumiem no Helsinkiem, un, lai pārkāpēju identificētu, gaisā pacēlusies Somijas kara lidmašīna "Hornet".

Iepriekšējās divas reizes, kad Krievijas militārās lidmašīnas pārkāpa Somijas gaisa telpu, bija sestdien un pirmdien.

Somijas aizsardzības ministrs Karls Haglunds, komentējot to, ka šādi gadījumi nepilnas nedēļas laikā bijuši trīs reizes, sabiedriskajai raidorganizācijai YLE sacīja: "Ir grūti noticēt, ka tās ir sagadīšanās."

Haglunds arī teica, ka Maskavai tiks "pieprasīti paskaidrojumi".

"Mums ir jāpalielina izlūklidojumu skaits," piebilda Somijas aizsardzības ministrs.

Savukārt  Igaunijas Aizsardzības ministrija mēneša sākumā paziņoja, ka šogad Krievijas militārās lidmašīnas Igaunijas gaisa telpas robežu pārkāpušas piecas reizes, tajā ielidojot uz neilgu laiku netālu no Vaidlo salas valsts ziemeļos.

Nacionālie bruņotie spēki pēdējo dienu laikā Baltijas jūrā netālu no teritoriālajiem ūdeņiem, kā arī gaisa telpā pēdējo dienu laikā vairākkārt identificēja Krievijas bruņoto spēku militārās lidmašīnas un kuģus. 

28. augustā virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas pēc vairāku nedēļu pauzes atkal identificēja Krievijas militārās lidmašīnas. Pie Latvijas robežas konstatēti divi iznīcinātāji "Su-27", agrīnās brīdināšanas un vadības sistēmas lidmašīna "A-50", kā arī transporta lidmašīna "An-26". 

Savukārt šodien, 29. augustā, patruļlidmašīnas "Eurofighter Typhoon" identificēja divus virsskaņas tālās darbības stratēģiskos un jūras operāciju bumbvedējus "Tu-22M" un divus daudzfunkcionālos iznīcinātājus "Su-27". Tās pašas dienas vakarā konstatēta arī Krievijas agrīnās brīdināšanas un vadības sistēmas lidmašīna "A-50".

Bruņotie spēki Baltijas jūrā netālu no Latvijas teritoriālās jūras šodien identificēja četrus Krievijas militāros kuģus, 23 jūras jūdžu attālumā konstatējot "Kilo" klases zemūdeni "470" un pretzemūdeņu kuģi "Zelenodolsk", bet 13 jūras jūdžu attālumā - zemūdeņu atbalsta kuģi "SS 750" un hidrogrāfijas kuģi "GS 403". 

Savukārt sestdien bruņotie spēki Baltijas jūrā iepretim Liepājai Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā identificēja Krievijas bruņoto spēku korveti 532 "Boikiy". "Stereguschy" klases korvete Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā piecas jūras jūdzes attālumā no teritoriālajiem ūdeņiem vairākas stundas uzturējās arī naktī uz svētdienu.

Dalies ar šo ziņu