Baltijas aizsardzības koledžas kursus absolvē 12 Latvijas pārstāvji

NBS
Sargs.lv
Baldefcol

18. jūnijā Baltijas aizsardzības koledžā Tartu notika Apvienotās vadības un štāba virsnieka kursa un Civildienesta ierēdņu kursa absolventu izlaidums. Absolventu vidū šogad bija arī 12 Latvijas pārstāvji.

Baltijas aizsardzības koledžas kursus absolvē 12 Latvijas pārstāvji

Apvienotās vadības un štāba virsnieka kursu kopumā pabeidza 49 studenti no 16 valstīm - no Baltijas valstīm, Armēnijas, Azerbaidžānas, Bosnijas un Hercegovinas, Maķedonijas, Gruzijas, Vācijas, Itālijas, Moldovas, Norvēģijas, Polijas, Ukrainas, Zviedrijas un ASV. Kursa absolventu vidū bija arī 10 Nacionālo bruņoto spēku virsnieki.

Savukārt Civildienesta ierēdņu kursā mācījās kopumā astoņi Baltijas valstu studenti, tostarp pa vienam pārstāvim no Latvijas Aizsardzības ministrijas un Valsts robežsardzes. 

Izlaidumā piedalījās Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Igaunijas un Lietuvas aizsardzības ministri, kā arī citi augsti viesi no NATO dalībvalstīm un partnervalstīm, studentu ģimenes locekļi un radinieki.

   

Ceremonijas laikā koledžas komandiera vietniekam - štāba priekšniekam, pulkvedim Ingemāram Gustavsonam tika pasniegti Igaunijas Aizsardzības ministrijas un Baltijas aizsardzības koledžas apbalvojumi par aktīvo darbu un ieguldījumu, atrodoties šajā amatā. Izlaidumā tika apbalvoti arī labākie studenti, savukārt Latvijas pārstāvis Raivo Upenieks tika atzīts par koledžas 1000.absolventu.

Šajā dienā notika arī ceremonija, kurā viena no koledžas auditorijām svinīgi tika pārdēvēta Dānijas aizsardzības ministram Hansa Hekerupa (Hans Hækkerup) vārdā.

H. Hekerupa vārds vienai no koledžas auditorijām tiek dots, ņemot vērā Dānijas un ministra ieguldījumu Baltijas valstu aizsardzības nozares attīstībā un sadarbības veicināšanā. No 1993. līdz 2000. gadam Dānija sniedza būtisku ieguldījumu Baltijas aizsardzībā un pauda stingru atbalstu Baltijas valstu vēlmei iestāties NATO. 1990. gadu beigās H. Hekerupam bija nozīmīga loma Baltijas aizsardzības koledžas izveidē Igaunijas otrajā lielākajā pilsētā Tartu.

   

Baltijas aizsardzības koledža ir dibināta 1998. gadā Tartu, Igaunijā ar mērķi nodrošināt kopīgu virsnieku un aizsardzības nozarē strādājošo ierēdņu apmācību pēc vienotiem standartiem. Koledžas mācību plāns ir saskaņots ar NATO mācību metodiku un procedūrām, tādējādi veicinot Baltijas valstu bruņoto spēku pilnvērtīgāku sadarbību ar sabiedrotajiem.

Koledžas augsto kvalitāti nodrošina militārie un aizsardzības speciālisti no Baltijas un citām NATO un ES valstīm. Liela uzmanība tiek pievērsta arī daudznacionālas mācību vides nodrošināšanai, apmācot studentus no NATO un ES, kā arī NATO partnervalstīm.

Koledžas komandanta amatu rotējošā kārtībā ik pēc trīs gadiem ieņem kāds no Baltijas valstu bruņoto spēku pārstāvjiem. Pašreiz komandanta pienākumus pilda Lietuvas Bruņoto spēku ģenerālmajors Vitālijus Vaikšnoras. 

Dalies ar šo ziņu