Baltijas valstu Jūras spēkus papildina 14 vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieki

NBS
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

6. jūnijā Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notika jau astotā pēc kārtas starptautiskā Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieku kursa izlaidums.

Baltijas valstu Jūras spēkus papildina 14 vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieki

Pasākumā piedalījās Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos flotiles admirālis Ingus Vizulis,  Mācību  vadības pavēlniecības komandieris, Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Egils Leščinskis, Jūras spēku flotiles štāba priekšnieks komandkapteinis Valdis Stanka, Igaunijas Jūras spēku štāba pārstāvis komandkapteinis Indreks Hansons, Lietuvas Jūras spēku štāba priekšnieka pienākumu izpildītājs komandkapteinis Arturas Kasnauskas, kā arī citas amatpersonas - ASV, Norvēģijas, Vācijas, Dānijas un Polijas aizsardzības  atašeji un citi viesi.

Uzrunājot absolventus, pulkvedis Egils Leščinskis uzsvēra kursa nozīmi: „Mums ir mazas valstis, mums ir mazi Jūras spēki, tāpēc sadarbība militārās izglītības jomā, ir veids kā nodibināt ciešāku sadarbību starp triju Baltijas valstu Jūras spēkiem un izveidot personīgus kontaktus.” Viņš norādīja, ka klausītājiem ir bijusi atšķirīga dzīves pieredze un zināšanas, bet kurss ļāva tās attīstīt tālāk.

Savukārt flotiles admirālis Ingus Vizulis akcentēja triju Baltijas valstu Jūras spēku ambīcijas un mērķtiecīgumu iegūt jaunas zināšanas un pieredzi. „Novēlu tās izmantot turpmākajā karjerā,” sacīja flotiles admirālis Ingus Vizulis.

Pēc sekmīgi pabeigtās apmācības sertifikātus saņēma 14 kursa klausītāji - astoņi virsnieki no Latvijas un pa trim Lietuvas un Igaunijas.

Šīs ir virsnieku karjeras kurss, kas ilgst 22 nedēļas un dod tiesības absolventiem saņemt dienesta pakāpi „kapteiņleitnants” un „komandleitnants”, un notiek vienu reizi gadā Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Kursa oficiālā apmācību valoda ir angļu valoda.

Tas dibināts ar mērķi izglītot Baltijas valstu Jūras spēku jaunākā un vidējā līmeņa virsniekus un sagatavot viņus turpmākam dienestam Jūras spēku operāciju vadību štābos, tostarp arī daudznacionālajos štābos.

Dalies ar šo ziņu