Igaunija sāks sarunas ar ASV par prettanku raķešu sistēmu iegādi

Tehnika un ekipējums
BNS
Javelin
Foto: Foto: army.mil

Igaunijas valdība 5. jūnijā pilnvaroja aizsardzības ministru sākt sarunas ar Savienotajām Valstīm par trešās paaudzes prettanku raķešu sistēmu "Javelin" iegādi un iepirkuma līguma parakstīšanu ar piemērotiem nosacījumiem.

Igaunija sāks sarunas ar ASV par prettanku raķešu sistēmu iegādi

Igaunijas valsts aizsardzības attīstības plāns 2013.-2022. gadam paredz pastiprināt bruņoto spēku prettanku spējas un jaunu trešās paaudzes prettanku raķešu sistēmu iepirkumu. Igaunija ir saņēmusi ASV piedāvājumu par "Javelin" sistēmu, raķešu un mācību aprīkojuma iegādi, informēja Aizsardzības ministrija. 

Aizsardzības ministrs Svens Miksers sacīja, ka "Javelin" sistēmu iepirkums izpildīs vienu no galvenajām valsts aizsardzības attīstības plāna prioritātēm. "ASV piedāvājums atbilst Aizsardzības spēku militārajām vajadzībām un atbilst mums pēc cenas, tādēļ valdība ir nolēmusi sākt sarunas ar Savienotajām Valstīm par šo tematu," viņš teica.

Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālmajors Riho Terrass uzsvēra, ka "Javelin" ir kaujās izmēģināti, ļoti iedarbīgi ieroči. "Aizsardzības spēki iegūs spēcīgu ieroču sistēmu, kas atvairīs jebkuru agresoru. Turklāt amerikāņu piedāvājums parāda, ka mums ir labas sabiedroto attiecības un mēs turpināsim integrēt savas ieroču sistēmas, ja tas iespējams, vēl efektīvākais sadarbībai," piebilda Terrass.
"Javelin" sistēmas Igaunijā izmantotu Aizsardzības spēku kājnieku vienības un brīvprātīgo zemessargu vienības "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga").

Prettanku raķešu sistēmas ASV un daudzu citu valstu bruņotajos spēkos tiek izmantotas kopš pagājušā gadsimta 90. gadu vidus.

Dalies ar šo ziņu