Aptauja: Baltijas valstis Krievijā vēl aizvien ierindo starp piecām nedraudzīgākajām

Ārvalstīs
BNS/INTERFAX
Baltija
Foto: Foto: Pixaby

Krievijas iedzīvotāji starp piecām Krievijai nedraudzīgākajām valstīm vēl arvien ierindo Baltijas valstis, liecina ceturtdien publiskoti Jurija Levadas socioloģisko pētījumu centra veiktas aptaujas rezultāti.

Aptauja: Baltijas valstis Krievijā vēl aizvien ierindo starp piecām nedraudzīgākajām

Atbildot uz jautājumu, kuras valstis ir Krievijai nedraudzīgākās  un visnaidīgāk noskaņotās pret to, 69% respondentu par šādu valsti nosauca ASV, bet 30% - Ukrainu.

Lietuvu par Krievijai nedraudzīgāko valsti uzskatīja 24%, Latviju - 23%, bet Igauniju - 21% aptaujāto.

Pērn šādā aptaujā 38% respondentu par Krievijai nedraudzīgāko valsti nosauca ASV, bet 33% - Gruziju. Latviju par Krievijai nedraudzīgāko valsti pērn uzskatīja 21%, Lietuvu - 17%, bet Igauniju - 16% respondentu.

Atbildot uz jautājumu, kuras valstis ir uzskatāmas par tuvām Krievijas sabiedrotajām un draudzīgām, 51% aptaujāto nosauca Baltkrieviju, bet 40% - Ķīnu. 37% par šādu valsti uzskatīja Kazahstānu, 16% - Armēniju, un 14% - Indiju.

Pērn par Krievijai  draudzīgākajām valstīm 46% respondentu uzskatīja Baltkrieviju, 31% - Kazahstānu, 20% - Ķīnu, 16% - Ukrainu, un 14% - Vāciju.

Vācija, kuru iepriekšējos gados šādā aptaujā par Krievijai draudzīgu valstu nosauca 14-22% respondentu, šogad guvusi vien 4% aptaujas dalībnieku atbalstu.

Gandrīz puse jeb 49% aptaujas dalībnieku pauduši uzskatu, ka bijušajām Padomju Savienības republikām ir jābūt Krievijas īpašo interešu zonā. 41% sacīja, ka attiecības ar šīm valstīm ir jāveido tāpat, kā ar jebkuram citu ārvalstīm.

Saistībā ar Rietumvalstu noteiktajām sankcijām pret Krieviju ir pasliktinājusies Krievijas iedzīvotāju attieksme pret Eiropas Savienību (ES), ASV un Ukrainu.

Pozitīvi Savienotās Valstis pašlaik vērtē vien 18% Krievijas iedzīvotāju, lai gan pērn pozitīvs viedoklis par ASV Krievijā bija 51% respondentu un šā gada sākumā - 43%.

Savukārt negatīvi pret ASV tagad ir noskaņoti 71% Krievijas iedzīvotāju. Pērn tādu bija 38% un šogad janvārī tādu bija 44%.

Arī pret ES Krievijas iedzīvotāji ir negatīvi noskaņoti. Ja pirms gada 61% respondentu bija pozitīvi noskaņoti par 28 Eiropas valstis apvienojošo bloku, tad tagad tādu ir vien 25%. Savukārt negatīvais vērtējums ir pieaudzis līdz 60% no 23% pērn maijā.

Krievijas iedzīvotāju negatīvā attieksme pret ASV un ES ir sasniegusi pēdējo desmit gadu augstāko atzīmi, norādīja Levadas centrs.

Tāpat ir mazinājušās Krievijas iedzīvotāju simpātijas pret Ukrainu. Aptaujas laikā pozitīvi šo valsti pozitīvi vērtēja 35% respondentu, bet marta sākumā tādu bija 63% un pirms gada - 72%.

Aptauja tika veikta maija beigās 130 apdzīvotās vietās 45 Krievijas reģionos, aptaujājot 1600 cilvēkus.

Dalies ar šo ziņu