Baltijas valstīs un jūrā sāksies vairākas ikgadējās starptautiskās militārās mācības

Militārās mācības
Sargs.lv
kuģis Viesturs
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Tuvākajās dienās Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī Baltijas jūrā sāksies vairākas ikgadējās starptautiskās militārās mācības, kurās piedalīsies arī ievērojams skaits Latvijas karavīru.

Baltijas valstīs un jūrā sāksies vairākas ikgadējās starptautiskās militārās mācības

No 9.  līdz 20. jūnijam Baltijas valstīs, kā arī Vācijā notiks ASV Eiropas spēku vadītās starptautiskās militārās mācības "Saber Strike 2014". Mācībās, kuru uzņemošā valsts rotācijas kārtībā šogad ir Latvija, piedalīsies karavīri no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Lielbritānijas un ASV, kļūstot par līdz šim plašākajām "Saber Strike" mācībām. Tajās kopumā piedalīsies aptuveni 4,7 tūkstoši, tostarp vairāk nekā 500 Latvijas, karavīru un tiks iesaistītas aptuveni 800 dažādas tehnikas vienības.

Visās trijās Baltijas valstīs vienlaicīgi norisināsies brigādes līmeņa štāba mācības, bet Latvijā un Lietuvā – arī lauka taktiskās mācības. Latvijā tās notiks Ādažu poligonā.

Saistībā ar mācībām, jau no ceturtdienas, 5.jūnija, no dažādām Latvijas vietām pa valsts ceļiem uz Ādažu poligonu pārvietosies militārā transporta kolonnas.

ASV Sauszemes spēku organizētās ikgadējās mācības "Saber Strike" notiek Baltijas valstīs jau ceturto gadu pēc kārtas, ar mērķi uzlabot militāro vienību sadarbību, kaujas spējas un gatavību aizsardzības un uzbrukuma operācijām, kā arī trenēties pildīt uzņemošās valsts lomu.

Vienlaikus ar "Saber Strike 2014" notiks arī Latvijas vadītās Baltijas valstu uzņemošās valsts atbalsta mācības "Baltic Host 2014", kuru mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta operāciju laikā, proti, uzņemot sabiedrotos spēkus valstīs. Mācības kopš 2009. gada Baltijas valstīs norisinās katru gadu un pēc rotācijas principa tās vada kāda no Baltijas valstīm.

Savukārt no 6. līdz 21. jūnijam Baltijas jūrā notiks militārās mācības "Baltops 2014".

ASV Eiropas spēku vadītajās ikgadējās jūras spēku mācībās "Baltops 2014", kuras notiks jau 42.reizi, piedalīsies 13 valstu Dānijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Gruzijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Zviedrijas, Lielbritānijas un ASV, tostarp NATO 1.pastāvīgajai jūras pretmīnu grupai (SNMCMG1) un Baltijas valstu mīnu kuģu eskadrai (BALTRON) deleģētie kuģi Atbalstu nodrošinās arī vairākas zemūdenes, lidmašīnas un helikopteri.

Latviju šajās mācībās pārstāvēs Jūras spēku flotiles mīnu kuģis M-05 "Viesturs" un pieci virsnieki, kuri darbosies dažāda līmeņa mācību štābos.

„BALTOPS” ir ikgadējas jūras spēku mācības Baltijas jūrā, kuras šogad notiek tās centrālajā daļā, kā arī Dānijas un Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos, un tās organizē un vada ASV Jūras spēki Eiropā un Āfrikā un ASV 6.flotile.

Mācību mērķi ir pilnveidot dalībvalstu kuģu savietojamību, uzlabot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, pilnveidot kuģošanas prasmes un mīnu meklēšanas un iznīcināšanas spējas.

Pirmo reizi „BALTOPS” tika rīkotas 1971. gadā, bet Latvija tajās piedalās kopš 1996. gada. Savukārt Latvijā šīs mācības noritēja 2010. gadā.

Dalies ar šo ziņu