Ar gaisa desanta operāciju noslēdzas apvienotās Lietuvas un ASV mācības “Black Arrow 2014”

Ārvalstīs
Pēc kam.lt materiāliem
mācības
Foto: Foto: kam.lt

22. maijā Lietuvā noslēdzās šogad lielākais Sauszemes spēku mehanizētās brigādes “Iron Wolf” (“Dzelzs vilks”) taktiskais vingrinājums “Black Arrow 2014” (Melnā bulta 2014”). Mācību noslēgumā bija iespēja vērot apvienoto gaisa desanta operāciju, kuru veica Lietuvas un ASV karavīri.

Ar gaisa desanta operāciju noslēdzas apvienotās Lietuvas un ASV mācības “Black Arrow 2014”

Mācībās kopumā piedalījās vairāk nekā 1500 abu valstu karavīru, kuri uzlaboja spējas aizsargāt Lietuvas teritoriju.

“Šīs mācības ir lielisks Lietuvas un ASV spēku savietojamības, kā arī mūsu karavīru profesionalitātes paraugs. Šī ir jauna pieredze gan Lietuvas, gan arī sabiedroto karavīriem. Pateicoties šādām mācībām, uzlabojas mūsu karavīru profesionalitāte,” apmeklējot mācības, norādīja Lietuvas nacionālās aizsardzības ministrs Jouzs Oleks.

Ministrs uzsvēra, ka mācību mērķis ir uzlabot gatavību, lai varētu reaģēt uz jebkādām drošības situācijas izmaiņām Baltijas valstīs. “ASV karavīru izvietošana mūsu valstīs ir ievērojams atbalsts un NATO solidaritātes apliecinājums”, norādīja aizsardzības ministrs.

Operācijā bija iesaistītas izlūkošanas vienības no Sauszemes spēku mehanizētās brigādes “Iron Wolf” un ASV armijas 173.Gaisa desanta brigādes, kas nolaidās ar izpletni ienaidnieka karaspēka kontrolētā teritorijā. Operācijas gaitā, Lietuvas karavīri ar ASV izpletņlēcēju uguns atbalstu uzbruka iepriekš identificētiem objektiem un neitralizēja pretinieku. Gaisa desanta operācijā bija iesaistīti vairāk nekā 100 Lietuvas un ASV karavīri.

“Divu nedēļu garais un sarežģītu uzdevumu pilnais vingrinājums bija svarīgs mums visiem. Mēs pierādījām, ka varam būt gatavi savas valsts aizsardzībai kopīgi ar ASV karavīriem. Mācību dalībniekiem nācās tikt gala ar jauniem uzdevumiem, tāpēc ik dienas tiem bija nepieciešama precīza koordinācija, kopīgs darbs un nelokāma uzticība,” norādīja Lietuvas Sauszemes spēku komandieris, ģenerālmajors A. Leika.

Ģenerālis norādīja, ka mācības “Black Arrow 2014” Lietuvas Sauszemes spēkiem ir vēsturisks notikums, jo pirmo reizi divu NATO dalībvalstu sauszemes spēki veica kopīgus gaisa desanta uzdevumus un visu ieroču apmācību.

Pēc gaisa desanta un uzbrukuma operācijas Gaižiūnu poligonā norisinājās mācību “Black Arrow 2014” noslēguma ceremonija. Tās laikā aizsardzības ministra vietnieks Marijus Velička, Sauszemes spēku komandieris un ASV vēstniecības Lietuvā pirmais sekretārs Džozefs Hamiltons pateicās mācību dalībniekiem par to profesionālismu, veiktajiem uzdevumiem un veiksmīgi pārvarētajiem izaicinājumiem.
 
Lietuvas un ASV karavīri apmainījās ar “izpletņlēcēju spārniem”, tādā veidā simbolizējot kopīgo abu valstu karavīru lēcienu un veiksmīgo gaisa desanta operācijas īstenošanu.

Lietuvas karavīri mācībās trenējās kopā ar rotas lieluma vienību (apmēram 150 karavīriem) no Itālijas pilsētā Vinčenzā bāzētās 173. Gaisa desanta brigādes, kura ir ieradusies Lietuvā ar savu ekipējumu un ieročiem, kas nepieciešami kopīgo mācību vajadzībām.

Tiek plānots, ka ASV karavīri Lietuvā, tāpat kā pārējās Baltijas valstīs uzturēsies līdz šī gada beigām. ASV karavīri ir izvietoti Lietuvas dižkungaiša Vaidotas Mehanizētajā sauszemes bataljonā Ruklā.

ASV karavīri tiks iesaistīti Lietuvas Sauszemes spēku mācībās visu šeit paredzēto uzturēšanās laiku. Pēc mācībām „Black Arrow 2014”, ASV karavīri piedalīsies apvienotajās ASV – Baltijas valstu mācībās „Saber Strike”, kā arī citos vingrinājumos.

ASV kā NATO sabiedrotais ir nosūtījusi savus karavīrus uz Baltijas valstīm un Poliju, reaģējot uz draudiem reģionā, ko radījusi Krievijas iejaukšanās Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu