Lietuvas un sabiedroto spēki reaģējuši uz Krievijas provokācijām Lietuvas īpašajā ekonomiskajā zonā

Ārvalstīs
LETA
kuģis P-14

Krievija turpina provokācijas pret Lietuvu - pirmdien Lietuvas īpašajā ekonomiskajā zonā iebraukuši divi kaimiņvalsts karakuģi, bet mazliet vēlāk tur parādījušies divi Krievijas iznīcinātāji, vēsta portāls "Lrytas.lt".

Lietuvas un sabiedroto spēki reaģējuši uz Krievijas provokācijām Lietuvas īpašajā ekonomiskajā zonā

Uz šīm provokācijām nekavējoties reaģējuši Lietuvas Jūras spēki un Igaunijā izvietotās NATO lidmašīnas, kas veic Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu.

Informācija par Krievijas karakuģiem Lietuvas ūdeņos saņemta pirmdienas priekšpusdienā, starp plkst.10 un 11. Ziņots, ka sakarā ar Krievijas rīkotajām mācībām abi karakuģi devuši šai teritorijā esošajiem civilajiem kuģiem norādījumu mainīt kursu.

Kā uzsvēris Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks, lai gan ir pilnīgi saprotams, ka valstij, kura rīko šādas mācības, ir jāgādā par kuģošanas drošību, tomēr bažas rada tas apstāklis, ka pēdējā laikā Krievija rīko militārās mācības teritorijā, kuras drošības zona ietver Lietuvas īpašās ekonomiskās zonas ūdeņus.

Reaģējot uz saņemto informāciju, uz Lietuvas īpašo ekonomisko zonu nosūtīts Lietuvas Jūras spēku dežurējošais kuģis "Aukštaitis" P14, kas identificējis Krievijas Federācijas Baltijas flotes korveti "Steregučij" un pretzemūdeņu kuģi. Turp devies arī Lietuvas Gaisa spēku helikopters Mi-8, no kura abi kuģi nofotografēti.

Korvete Lietuvas ekonomiskās zonas ūdeņus atstājusi ap plkst.14, pretzemūdeņu kuģis - stundu vēlāk.

Savukārt ap plkst. 13 radiolokācijas iekārtas virs Lietuvas ekonomiskās zonas ūdeņiem fiksējušas divas Krievijas militārās lidmašīnas "Su-24" un vienu "Su-27". Tādēļ gaisā pacēlušies divi Dānijas iznīcinātāji "F-16", kas šobrīd veic Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā un izvietoti Emari aviācijas bāzē Igaunijā.
Šogad tas ir jau otrais tāda veida incidents, atgādina portāls.

Lietuvas īpašajā ekonomiskajā zonā nav aizliegts iebraukt citu valstu kuģiem, tostarp karakuģiem, taču tiem ir pienākums ievērot piekrastes valsts tiesību normas un tie nedrīkst ierobežot piekrastes valsts ekskluzīvās tiesības šajā zonā.

Dalies ar šo ziņu