Latvija un Lietuva vienojas turpināt BALTRON projekta attīstību

Nozares politika
Pēc kam.lt materiāliem
BALTRON
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

15. maijā Paņevežā notika Latvijas un Lietuvas Aizsardzības ministriju politikas direktoru tikšanās, kuras laikā tika panākta vienošanās par abu valstu ciešāku sadarbību Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) ietvaros, ņemot vērā Igaunijas izstāšanos no šī projekta.

Latvija un Lietuva vienojas turpināt BALTRON projekta attīstību

Tikšanās laikā tika apspriesta sadarbība starp abu valstu jūras spēkiem un iespējas turpmākās sadarbības attīstībai. Politiskie direktori vienojās, ka Latvija un Lietuva turpinās savas saistības BALTRON projektā un meklēs iespējas to stiprināt, kā arī attīstīs ciešāku sadarbību pretmīnu jautājumā un jūras akvatorija novērošanā.

Turpmāko mēnešu laikā ir plānots pieņemt lēmumu par to, kādi kuģi tiks atvēlēti BALTRON, un kāds būs to izkārtojums.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru (BALTRON) izveidoja 1998. gadā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

Viens no galvenajiem Baltijas valstu sadarbības projekta mērķiem ir paaugstināt kuģu personāla profesionalitāti, piedaloties ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās.

Dalies ar šo ziņu