Latvijā tiekas Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieri

EAA888B19DB146AA96639574E9A730F7.jpg

Latvijā tiekas Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieri

No 28. līdz 29.janvārim Latvijā, Mālpilī, notika Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieru gadskārtējā sanāksme, kurā lēma par ciešāku reģionālo sadarbību aizsardzības jomā un dalību starptautiskajās operācijās.

Sanāksmes dalībnieki, ar kuriem tikās arī jaunieceltais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, izskatīja iespējamos Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības modeļus operācijā Afganistānā pēc 2014.gada, kad plānots sākt jaunu – apmācības – operāciju šajā valstī.  

Darba kārtībā bija iekļauts arī jautājums par situāciju Āfrikā, kā arī Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku sadarbību Eiropas Savienības (ES) apmācības misijā Mali un citos iespējamos operāciju rajonos, piemēram, Centrālāfrikas Republikā.

Divu reģionu komandieri izskatīja arī gūto Baltijas valstu pieredzi, ar kopēju vienību piedaloties NATO Reaģēšanas spēkos, kā arī iespējas Alianses spēkos un to novērtēšanas mācībās piedalīties plašākā – Baltijas un Ziemeļvalstu – formātā. 

Otrs sarunu bloks tika veltīts ciešākai Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbībai aizsardzības jomā, izskatot vairākus sadarbības virzienus: kopēju militāro mācību rīkošanu, stratēģisko gaisa pārvadājumu spēju attīstību un plašāku sadarbību Speciālo operāciju spēku attīstībā.  

Komandieri izskatīja arī stratēģiskās komunikācijas spēju attīstību. Ar NATO izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos veidošanas gaitu un tā uzdevumiem sanāksmes dalībniekus iepazīstināja tā direktors Jānis Kārkliņš. 

   

Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes – Baltijas Aizsardzības koledžas – komandants sanāksmes dalībniekus iepazīstināja ar tās attīstības plāniem, kas paredz pievērst lielāku vērību reģionālajai sadarbībai.

 

Sarunu noslēgumā Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieri pievērsās ES kopējās drošības un aizsardzības politikas jautājumiem. Komandieri vērtēja ES Ziemeļvalstu Kaujas grupai deleģēto vienību sagatavošanās gaitu. Zviedrijas vadītā kaujas grupa, kuras sastāvā būs arī Baltijas valstu karavīri, dežūru sāks 2015.gadā.

Otrs šī sarunu bloka jautājums bija saistīts ar Latvijas prezidentūru ES 2015.gada pirmajā pusgadā, īpašu uzmanību pievēršot jautājumiem, kas varētu būt Latvijas prioritātes, īstenojot ES kopējo drošības un aizsardzības politiku.

 

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kurš šogad rotācijas kārtībā uzņēma savus Baltijas un Ziemeļvalstu kolēģus, atzina: „Šis bija nozīmīgs pasākums, kurā tikās tuvākie kaimiņi un kuriem ir vienota izpratne par drošības situāciju. Lai arī tā bija reģionāla formāta sanāksme, tajā tika daudz runāts par lietderīgu personālsastāva un finanšu resursu izmantošanu, lai novērstu funkciju dublēšanos arī NATO un ES līmenī.”

Viņš uzsvēra, ka sarunas veicina ne tikai kopēju izpratni, bet arī praktisku sadarbību gan starp atsevišķām Baltijas un Ziemeļvalstīm, gan arī reģionālā līmenī, kā sekmīgu piemēru militārās izglītības jomā minot pirms 15 gadiem izveidoto Baltijas Aizsardzības koledžu.

Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieru sanāksme notiek katru gadu citā valstī. Latvijā pirmo reizi tā notika 2001.gada janvārī. Pērn sanāksme notika Lietuvā, Klaipēdā.

 

Dalies ar šo ziņu