Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras vadību pārņem Igaunija

Sargs.lv

Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras vadību pārņem Igaunija

7.janvārī Tallinā, Igaunijā, svinīgā ceremonijā Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras komandiera amatā stājās Igaunijas Jūras spēku komandleitnants Tarmo Seps, nomainot līdzšinējo eskadras komandieri kapteiņleitnantu Egidiju Oleskeviču no Lietuvas Jūras spēkiem.

Pašreiz Baltijas valstu mīnu kuģu eskadra (BALTRON) sastāv no Igaunijas Jūras spēku štāba un apgādes kuģa „Tasuja” un diviem mīnu kuģiem – „Rusiņš” no Latvijas Jūras spēku flotiles un „Kursis” no Lietuvas Jūras spēkiem.

Pirmajā pusgadā BALTRON kuģi piedalīsies četrās militārajās mācībās, tostarp mīnu meklēšanas un iznīcināšanas operācijā „Open Spirit”, kas šogad notiks Latvijas teritoriālajos ūdeņos, un lielākajās militārajās mācībās Baltijas jūras dienvidu daļā „BALTOPS”.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru izveidoja 1998.gadā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Baltijas valstis BALTRON sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz 6 – 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi.

Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

Viens no galvenajiem Baltijas valstu sadarbības projekta mērķiem ir paaugstināt kuģu personāla profesionalitāti, piedaloties ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās.

Nākamgad eskadras vadību pārņems Latvija.

Pēc mil.ee materiāliem  

Dalies ar šo ziņu