2000 sievietes saņem uzaicinājumu dienestam Norvēģijas Speciālo operāciju spēkos

Sargs.lv

2000 sievietes saņem uzaicinājumu dienestam Norvēģijas Speciālo operāciju spēkos

2000 norvēģietes pirms Ziemassvētkiem savā pastkastītē saņēma Norvēģijas Speciālo operāciju spēku vēstuli, kurā viņas aicinātas pieteikties atlasei dienestam jaunizveidotā vienībā, kļūstot arī par pirmo sievieti, kura dienēs speciālo operāciju vienībā.

Jaunizveidotā vienība ir Izlūkošanas vads, un tas ir Rēnā izvietotās Speciālo operāciju spēku Apmācību komandas apakšvienība, kuru komplektēs no obligātajā dienestā dienējošām sievietēm. Uzaicinājumu saņēma tās sievietes, kuras dienesta laikā ir parādījušas vislabākos rezultātus.

„Bruņoto spēku Speciālo operāciju spēki ir atkarīgi no tā, cik daudzveidīgi ir veidota komanda. Mums ir nepieciešami dažādi cilvēki ar dažādām zināšanām, gan vīrieši, gan sievietes. Izlūkošanas vads tiks formēts 2014.gada vasarā, un tajā apmācīs karavīrus sievietes, starp citu, arī kā operatīvu vienību speciālajiem spēkiem,” pastāstīja Speciālo operāciju spēku komandieris pulkvedis Ēriks Kristofersons.

„Izlūkošanas vads sastāvēs no speciāli atlasītiem un motivētiem karavīriem sievietēm, kurām būs jāiziet pamatīga un reāla apmācība.

Viņas apmācīs pieredzējuši instruktori, kuri sniegs savu padomu un norādījumus visu gadu,” precizēja komandieris.

Pretendentēm pieteikums atlasei jāiesniedz līdz 1.martam, bet jau jūlijā tiek plānota divu dienu atlase, kurā tiks veikti dažāda veida un grūtības pārbaudījumi.

Vada personālsastāvs tiks apmācīts apkopot informāciju par pretinieku, pielietojot visdažādākās informācijas iegūšanas metodes. Dienests ir ar augstām prasībām, un arī individuālās motivācijas, spējas apgūt zināšanas un fiziskās sagatavotības prasības ir augstas.

„Lai arī būs neliels pretendentu skaits, kuras izturēs atlasi un tiks uzaicinātās uz apmācību kursu, tas nav neiespējami. Pārsvarā viss atkarīgs no viņu fiziskās sagatavotības, morālās izturības un apņēmības. Mūsu mērķis ir, lai viņas, pabeidzot gadu ilgo apmācību Izlūkošanas vadā, ir pietiekami labi sagatavotas tālākajam dienestam Speciālo operāciju spēkos 2015.gadā,” pastāstīja pulkvedis Kristofersons.

Bruņoto spēku komandieris admirālis Hokons Brūns-Hansens pauž cerību, ka jūlijā būs daudz pretendentu. „Bruņotajiem spēkiem ir būtiski nodrošināt visplašāko rekrutēšanas bāzi, arī priekš Speciālo operāciju spēkiem, kur tradicionāli ir dominējuši vīrieši. Mēs redzam, ka, ja vēlamies šajos spēkos dienestā pieņemt sievietes, mums ir jāveic mērķtiecīgi pasākumi. Mēs ticam, ka Izlūkošanas vads būs kā atspēriens tām sievietēm, kuras vēlēsies dienēt Speciālo operāciju spēkos,” secināja bruņoto spēku komandieris.

Kā obligātā militārā dienesta kareives Izlūkošanas vadā, cita starpā, viņas apgūs patrulēšanas iemaņas, šaušanu ar dažādiem strēlnieku ieročiem, paplašinātu medicīniskās palīdzības sniegšanu un tuvcīņas iemaņas. Pirmajā pusgadā viņām būs jāapgūst arī izpletņlēkšana. Papildu tam viņas apgūs sakaru un ziemas izdzīvošanas iemaņas, darbību apdzīvotās vietās un transporta līdzekļu vadīšanu.

Kopš 1976.gada Norvēģijā sievietēm ir atļauts dienēt armijā uz brīvprātības principa pamata. Pašreiz sievietes veido aptuveni 10% no jauniesaucamo skaita. Obligātais gadu ilgais militārais dienests uz sievietēm, visticamāk, tiks attiecināts jau 2015.gadā.

Pēc forsvaret.no materiāliem

 

Dalies ar šo ziņu