Mācību „Steadfast Jazz 2013” laikā Baltijā strauji pieaudzis kiberuzbrukumu mēģinājumu skaits

Militārās mācības
Sargs.lv
Steadfast Jazz 2013
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm ticis vērsts kiberuzbrukums, kura laikā vizuāli tiek izmainīts mājas lapu izskats.

Militāro mācību „Steadfast Jazz 2013” laikā Baltijas valstīs strauji pieaudzis kiberuzbrukumu mēģinājumu skaits

Mājas lapās parādījušies uzraksti, ka to darbība tiek pārtraukta un šīs lapas drošības parametri neatbilst NATO Kiberaizsardzības izcilības centra prasībām. Turklāt paziņojumā tiek pieminētas pašreiz notiekošās NATO mācības „Steadfast Jazz 2013”, kā arī pievienots Alianses logotips.

Papildus tam trīs Baltijas valstu un Polijas aizsardzības nozares, kā arī citu nozaru darbinieki ir saņēmuši viltotas e-pasta vēstules, kas izsūtītas NATO Kiberaizsardzības izcilības centra vārdā. Vēstulēs norādīts, ka mācību „Steadfast Jazz 2013” laikā Centrs ir veicis drošības sistēmu pārbaudi un konstatējis, ka saņēmēja pārstāvētās iestādes informācijas drošība neatbilst Centra un arī NATO kiberdrošības prasībām. Tāpat norādīts, ka plašāku informāciju iespējams uzzināt, kontaktējoties ar NATO Kiberaizsardzības izcilības centru.

Aizsardzības ministrija aicina sabiedrību informēt CERT.LV - Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju - par līdzīgiem incidentiem.

Dalies ar šo ziņu