Karavīri iegūst zemūdens nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas operatora kvalifikāciju

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

26. septembrī Jūras spēku mācību centra Ūdenslīdēju mācību daļā Liepājā ar izlaidumu beidzās Zemūdens nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas operatora kurss. Operatora kvalifikāciju, apliecības un kvalifikācijas zīmi saņēma astoņi militārie ūdenslīdēji - pieci no Latvijas, trīs - no Igaunijas Aizsardzības spēkiem.

Latvijas un Igaunijas karavīri iegūst zemūdens nesprāgušās munīcijas neitralizešanas operatora kvalifikāciju

Zemūdens nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas operatora kurss, kas sākās 18. martā, ilga 28 nedēļas, un šis bija jau otrais šāda veida kurss Baltijas valstu bruņoto spēku speciālistu apmācībai.

Kursa mērķis bija sniegt kursantiem nepieciešamās zināšanas un iemaņas, lai viņi, atkarībā no funkcionālajiem pienākumiem, spētu patstāvīgi veikt nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas darbus gan jūrā, gan uz sauszemes.

Kurss bija sadalīts sauszemes un jūras fāzē. Sauszemes fāze notika Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolā Ādažos, kur apmācāmie apguva zināšanas par sauszemes munīciju un tās neitralizēšanu, bet jūras fāze notika Ūdenslīdēju mācību daļā Liepājā, kur kursanti ieguva prasmes un iemaņas jūras mīnu meklēšanā, atpazīšanā un neitralizēšanā. Dziļūdens iegremdēšanās apmācība kursantiem notika Igaunijā, Tallinā.

Mācības tika organizētas gan kā lekcijas, gan kā praktiskie vingrinājumi dienā un nakts laikā, paaugstinātas fiziskās un garīgās slodzes apstākļos, un tās noslēdzās ar desmit dienu garu pārbaudījumu virkni, kuru laikā kursantiem bija jādemonstrē savas zināšanas un iemaņas ilgstošas un paaugstinātas slodzes apstākļos.

Dziļūdens iegremdēšanās, nesprāgušās munīcijas atpazīšana un neitralizēšana ir ļoti nopietns uzdevums, kurš prasa kā fizisko spēku, tā garīgo un emocionālo noturību, kā arī spējas savas zināšanas pareizi pielietot praksē. Uzdevumu veikšana šādā veidā tomēr ne katram ir pa spēkam, un no kursa kopumā tika atskaitīti trīs karavīri.

Piešķirtā zemūdens nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas operatora kvalifikācija ir liels ieguvums ne tikai šiem astoņiem militārajiem ūdenslīdējiem, kuri, pārvarot visas grūtības, spēja apliecināt savu gatavību bīstamo uzdevumu veikšanai, bet arī abu valstu bruņotajiem spēkiem kopumā, jo ir sagatavoti augstākās kategorijas NATO standartiem atbilstoši speciālisti.

Pirmais kurss notika 2011. gadā, un to pabeidza septiņi kursanti - trīs Latvijas un Igaunijas, kā ari viens Lietuvas ūdenslīdējs.

Dalies ar šo ziņu