Igaunijas ministrs: Krievijas manevri negatīvi ietekmēs drošības vidi

Ārvalstīs
LETA
Reinsalu
Foto: Foto: kaitseliit.ee

Gaidāmie Krievijas un Baltkrievijas vērienīgie militārie manevri "Zapad 2013", kas notiks Baltkrievijā, Krievijas Kaļiņingradas apgabalā un Baltijas jūrā, negatīvi ietekmēs reģiona drošības vidi, ņemot vērā manevru mērogu un to necaurredzamību, ceturtdien paziņojis Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu.

Igaunijas ministrs: Krievijas manevri negatīvi ietekmēs drošības vidi

"Manevri "Zapad 2013" nav caurredzami manevri. Kaut arī Krievija atklāti ir deklarējusi, ka tie ir terorisma apkarošanas manevri, fakts ir tāds, ka manevru scenārijā paredzēta terorisma apkarošanas cīņas eskalācija konfliktā ar NATO valstīm," ceturtdien valdības preses konferencē sacīja ministrs.

"Tāpēc mums ir pamats secināt, ka tie ir manevri ar antirietumniecisku scenāriju. Arī novērotāji no Baltijas valstīm uz tiem nav uzaicināti," norādīja ministrs, piebilstot, ka šāda rakstura un apjoma manevriem ir negatīva ietekme uz reģiona drošības vidi.

Manevru mērogi, ņemot vērā, ka notiekot gatavošanās terorisma apkarošanai, ir visai iespaidīgi, vēl trešdien sacīja Igaunijas armijas štāba priekšnieka vietnieks Ēro Rebo.

"Viņu aktivitātes ir vērā ņemamas. Mūsu mīnu kreiseris "Admiral Cowan", piemēram, tagad atrodas jūras braucienā, un Krievijas izlūkkuģis brauca gar Zviedrijas krastu. Viņi kuģoja starp Zviedrijas kontinentālo daļu un Gotlandi. Mēs šādu uzvedību neesam novērojuši kopš Aukstā kara," sacīja Rebo.

Tiesa gan, viņš nepielīdzināja gaidāmās militārās mācības vērienīgajiem Krievijas manevriem, kas tika sarīkoti tieši pirms Gruzijas kara.

Saskaņā ar Krievijas sniegto oficiālo informāciju militārajās mācībās karavīri trenēsies "nelikumīgu bruņotu formējumu likvidācijā un situācijas stabilizēšanā atbildības zonā", tomēr tiek uzskatīts, ka mācībās Krievija un Baltkrievija izspēlēs Baltijas valstu iekarošanu.

Militārās mācības "Zapad 2013" norisināsies no 20. septembra līdz 26. septembrim. Krievijas teritorijā mācībās piedalīsies 9400 karavīri, bet Baltkrievijas teritorijā vietējiem karavīriem pievienosies 2500 Krievijas karavīru. Uz mācībām Krievijā ieradušies aptuveni 200 baltkrievu karavīru, bet par mācībās Baltkrievijas teritorijā iesaistīto baltkrievu karavīru skaitu netiek ziņots.

Dalies ar šo ziņu