Dienestam Zviedrijas armijā katru gadu piesakās arvien vairāk sieviešu

Ārvalstīs
Pēc thelocal.se materiāliem
Zviedrijas karavīri
Foto: Foto: thelocal.se

Arvien vairāk sieviešu pievienojas Zviedrijas armijai, un kareivju pamatapmācībā sieviešu skaits šogad sasniedzis jau 20%.

Dienestam Zviedrijas armijā katru gadu piesakās arvien vairāk sieviešu

2011. gadā, kad Zviedrija veica reformas, pārejot no obligātā militārā dienesta uz profesionālo, 14% karavīru bija sievietes, ziņo laikraksts „Arbetarbladet”.

Jāatgādina, ka laikā, kad militārais dienests bija obligāts, brīvprātīgi dienēt pieteicās tikai 5% sieviešu, tāpēc kāpums līdz 20% ir ļoti ievērojams.

Matilde Spatona – Gopersa, 20 gadu veca stokholmiete tikko uzsākusi kareivja pamatapmācības kursu Gavlē Zviedrijas austrumos – uzsvēra, ka viņas galvenie motivējošie faktori pievienoties armijai bijusi zinātkāre un vēlme gūt unikālu pieredzi.

„Es pati gribēju uzzināt un izveidot savu viedokli par to, vai Zviedrijai nepieciešama armija,” viņa sacīja intervijā avīzei. „Šobrīd zviedru armijā dominē vīrieši. Man kā sievietei un feministei šī būs ļoti interesanta pieredze.”

Pamatapmācības kurss Zviedrijā ilgst trīs mēnešus, tas pirmo reizi tika vadīts 2011. gadā. Kursi notiek dažādās bāzēs visā valstī, un bruņotie spēki rekrutē jaunos kandidātus trīs vai četras reizes gadā.

Pirmais solis kandidātu atlasē ir interneta aptauja, kurā tiek novērtēta kandidātu psiholoģiskā atbilstība dienestam, savukārt pēc tam viņi tiek uzaicināti uz turpmākajiem pārbaudījumiem.

Kandidāti, kas pabeidz pamatapmācības kursu, var dienēt armijā kā karavīri vai jūrnieki, turpināt mācības virsnieku apmācības kursā vai dienēt zemessardzē.

Saskaņā ar Zviedrijas bruņoto spēku sniegto informāciju, 2011.gadā pamatapmācības kursam pieteicās 20 529 cilvēki, no tiem 2 822 sievietes. Šogad no 33 146 kandidātiem sievietes bija jau 6 551.

Obligātais militārais dienests Zviedrijā tika izveidots 1901. gadā, tomēr pēdējos gados tā nozīme būtiski samazinājusies. Dienestā tika uzņemti tikai tie jaunieši, kas vēlējās apgūt militāro apmācību.

Abu pasaules karu laikā Zviedrija saglabāja neitralitāti, bet aukstā kara gados teju 85% no zviedru vīriešiem izgāja militāro dienestu.

Zviedrija rūpējās par to, lai nepieciešamības gadījumā īsā laika posmā varētu nokomplektēt 500 000 karavīru.

Pēdējos gados jauniesaucamo skaits ievērojami kritās. Ik gadu obligāto militāro apmācību izgāja vien 5000 cilvēku, viņu vidū arī vairāki simti sieviešu.

2009.gadā gadā Zviedrijas centriski labējā valdība lēma par obligātā militārā dienesta likvidāciju, un jau 2010. gada jūlijā Zviedrija atteicās no obligātā militārā dienesta, turpmāk pārejot uz profesionālas armijas komplektēšanu.

Vienlaikus tika pieņemts lēmums atteikties no gadu desmitiem stingri ievērotās neitralitātes politikas, ļaujot valsts spēkiem aktīvāk piedalīties starptautiskās militārās misijās, piemēram, NATO misijā Afganistānā.

Dalies ar šo ziņu