Baltijas aizsardzības koledžā sākas Augstākās vadības kurss

Ārvalstīs
Pēc bdcol.ee materiāliem
BALTDEFCOL
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

12. augustā Baltijas aizsardzības koledžā (BALTDEFCOL) tika uzsākts jaunais Augstākās vadības kursa (Higher Command Studies Course) mācību gads.

Baltijas aizsardzības koledžā sākas Augstākās vadības kurss

Koledžas komandants ģenerālmajors Vitalijus Vaikšnoras kursa atklāšanā uzsvēra BALTDEFCOL unikalitāti, ko apliecina augstas kvalitātes kursi, atzīti un pieredzējuši pasniedzēji, kā arī studijas notiek angļu valodā. Viņš norādīja, ka Augstākās vadības štāba kurss ir īpaša iespēja nākotnes militārajiem un civilajiem līderiem studēt, attīstīt un sagatavoties nākotnes izaicinājumiem.

Augstākās vadības kurss ir unikāls apmācību kurss NATO, jo tas ir vienīgais piemērs, kad vairākas valstis tā vietā, lai izglītotu savus augstākos virsniekus un aizsardzības sistēmas darbiniekus savās valstīs, ir apvienojušas resursus, lai kopīgi nodrošinātu izglītību šajā profesionālās attīstības posmā.

Kursa mērķis ir sagatavot militārās un aizsardzības nozares amatpersonas, lai tie varētu rosināt, vadīt un īstenot izmaiņas savu valstu aizsardzības institūcijās, kā arī NATO un ES, pašreizējo un nākotnes militāro operāciju kontekstā.

Šā gada kursā mācīsies 15 studenti no deviņām valstīm. Pa vienam no Austrijas, Slovākijas, Moldovas, Polijas un Ukrainas, pa diviem no Latvijas, Igaunijas un Gruzijas, bet Lietuvu kursā pārstāvēs četri studenti.

No Latvijas studijas kursā uzsāka Aizsardzības ministrijas Juridiskā departamenta Tiesību aktu nodaļas vadītāja Sanda Vistiņa un Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš.

Baltijas aizsardzības koledža ir dibināta 1998.gadā Tartu, Igaunijā ar mērķi nodrošināt kopīgu virsnieku un aizsardzības nozarē strādājošo ierēdņu apmācību pēc vienotiem standartiem. Koledžas mācību plāns ir saskaņots ar NATO mācību metodiku un procedūrām, tādējādi veicinot Baltijas valstu bruņoto spēku pilnvērtīgāku sadarbību ar sabiedrotajiem.

Koledžā ir iespējams apgūt trīs kursus: Augstākās vadības kursu (11 mēneši), Apvienotās vadības un štāba virsnieku kursu (11 mēneši) un Civildienesta ierēdņu kursu (6 mēneši).
 
BALTDEFCOL augsto kvalitāti nodrošina militārie un aizsardzības speciālisti no Baltijas un citām NATO un ES valstīm. Liela uzmanība tiek pievērsta arī daudznacionālas mācību vides nodrošināšanai, uzaicinot studentus no NATO un ES, kā arī NATO partnervalstīm.

Dalies ar šo ziņu