450 sabiedroto karavīru piedalīsies Igaunijas ikgadējās mācībās „Kevadtorm”, Latviju pārstāvēs 100 k

Sargs.lv

450 sabiedroto karavīru piedalīsies Igaunijas ikgadējās mācībās „Kevadtorm”, Latviju pārstāvēs 100 karavīru

Apmēram 350 Sauszemes spēku karavīru no Beļģijas, Lielbritānijas, Latvijas un Lietuvas, kā arī ap 100 Polijas Gaisa spēku karavīru kopā ar igauņiem piedalīsies lielākajās ikgadējās Igaunijas Aizsardzības spēku mācībās „Kevadtorm” (Pavasara vētra). Latviju mācībās pārstāvēs 100 karavīru - Kājnieku rota no 1.kājnieku bataljona un gaisa atbalsta kontrolieri no Kaujas atbalsta bataljona.

Mācību vadītājs, Igaunijas Sauszemes spēku komandieris pulkvedis Arturs Tiganiks paziņoja, ka arī Lielbritānija mācībās piedalīsies ar vienu kājnieku rotu. Mācībās iesaistīsies arī izlūku vads no Lietuvas, pretgaisa aizsardzības vads no Beļģijas, kā arī „Sukhoi Su-22” lidmašīna no Polijas.

Latvijas karavīri ir piedalījušies „Kevadtorm” mācībās jau piecus gadus, savukārt britu karavīri - otro gadu.

Britu karavīri, kas piedalīsies šajās mācībās, ir no pulka, kas kopā ar Igaunijas karavīriem dienēja Afganistānā. Briti izteikuši vēlmi šo sadarbību turpināt. Savukārt Beļģija iepriekšējos gados uz šīm mācībām bija nosūtījusi novērotājus.

„Kevadtorm 2013” galvenokārt notiks Harju apriņkī, ieskaitot Tallinu, kā arī Rietumviru un Jarvas apriņķos no 9. līdz 25.maijam. Harju mācības notiks pirmoreiz.

„Lai gan mācības sākas ar bataljonu izveidi tikai ceturtdien, sakarnieki ieņēmuši savas pozīcijas jau pirms dažām dienām,” sacīja pulkvedis Tiganiks.

Majors Lauri Abels, Aizsardzības līgas (Zemessardzes) Tallinas vienības komandieris, sacīja, ka no viņa vienības mācībās piedalīsies vairāk nekā 500 brīvprātīgo. Aizsardzības līgai mācības sāksies 14.maijā.

Pirmo reizi vēsturē „Kevadtorm” mācībās piedalīsies arī Jūras spēki.

Lielākoties mācības notiks Aizsardzības spēku galvenajā poligonā, kas atrodas starp Harju un Rietumviru apriņķī. No 21. līdz 23.maijam vienības dosies uz Anijas pašvaldību, šķērsojot Tapas, Albu un Aigvidu pašvaldības. Mācību aktīvā fāze beigsies ar pretuzbrukumu, kas tiks organizēts starp Sudlas ūdenstilpni un Tallinas – Narvas ceļu Kusalu pašvaldībā 24.maijā.

Atsevišķas operācijas ir ieplānotas Kabernīmas un Jegalas apkaimē, kā arī Tallinā 19. – 23.maijā.

Pretuzbrukumu veiks galvenokārt Skautu bataljons, kam būs pakļauti Lielbritānijas un Latvijas kājnieki, kā arī lietuviešu izlūki.

„Kevadtorm”, kas šogad norisinās jau 11.reizi, noslēgsies 25.maijā Kusalu stadionā.

Šīs mācības Igaunijā notiek katru gadu citā vietā. 2003.gadā tās notika Ritumviru, pagājušogad – Rietumviru un Austrumviru apriņķos. 

Pēc mil.ee materiāliem

Dalies ar šo ziņu