Baltijas aizsardzības ministri paraksta vienošanos par kopīgu prettanku munīcijas iegādi

Sargs.lv

Baltijas aizsardzības ministri paraksta vienošanos par kopīgu prettanku munīcijas iegādi

23.aprīlī, Luksemburgā Baltijas valstis un Eiropas Aizsardzības aģentūra (EDA) parakstīja vienošanos par kopīgu "Carl Gustav" prettanku granātmetēju munīcijas iegādi, kas tiks veikta ar EDA starpniecību.

Šim baltiešu līgumam varēs pievienoties arī citas valstis, tādējādi, palielinoties apjomam, varētu samazināties arī munīcijas cena. Trim Baltijas valstīm munīcijas kopējās izmaksas ir līdz 50 miljoni eiro (35 miljoni latu). Pagaidām nav zināma precīza summa, ko atvēlēs Latvija, taču tie būs vairāki miljoni latu.

Šā gada beigās EDA plāno slēgt slēgt iepirkuma līgumu uz pieciem gadiem. Pirmo piegāžu datumi nav noteikti - pēc dalībvalstu pieprasījumu saņemšanas EDA tos apkopos un veiks pasūtījumu.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks parakstīto vienošanos uzskata par vēsturisku, jo Baltijas valstu pozitīvā sadarbība aizsardzības jomā tiek parādīta un atzinīgi novērtēta arī Eiropas Savienības līmenī.

"Kopīgu iepirkumu īstenošana bija viens no Baltijas aizsardzības ministru dienaskārtības jautājumiem pagājušajā gadā, un esam panākuši to, ka tas īstenojas dzīvē," uzsver Pabriks.

Jau ziņots, ka Latvija munīciju iegādāsies bruņoto spēku mācību vajadzībām, kā arī karavīru profesionālo iemaņu uzturēšanai.

Lai gan Baltijas valstis ir veikušas kopīgu "Carl Gustav" munīcijas iepirkumu jau 2007.gadā, šī ir pirmā reize, kad Baltijas valstis kopīgi iegādājas munīciju ar EDA starpniecību.

Precīzi līdzekļi, ko plāno atvēlēt Latvija šim iepirkumam, būs zināmi pēc tam, kad EDA iesniegs informāciju par iepirkuma konkrēto cenu, taču tie noteikti būs vairāki miljoni latu.

LETA

Dalies ar šo ziņu