Dienestam Igaunijas armijā pieteikušās pirmās sešas meitenes

Sargs.lv

Dienestam Igaunijas armijā pieteikušās pirmās sešas meitenes

Dienestam Igaunijas Aizsardzības spēkos pirmajā dienā, kad obligātajā dienestā var dienēt arī sievietes, pieteikušās pirmās sešas meitenes, pavēstīja Aizsardzības resursu departaments, kur jau saņemti kandidāšu iesniegumi.

Iespēju dienēt Aizsardzības spēkos meitenēm sniedz jaunais militārā dienesta likums, kas stājies spēkā 1.aprīlī, ziņo laikraksts "Postimees".

Pirmajā dienā pieteikumus iesniegušas 18 līdz 20 gadus vecas meitenes no Tallinas, Harju, Lēnes un Rietumviru apriņķiem, sacīja departamenta preses pārstāve Marke Tepora.

Pirms dienesta gaitas sākšanas kandidātēm vēl būs jāveic medicīniskā apskate, kā arī citu dienestam noteikto prasību pārbaude.

Šogad obligātajā dienestā varēs dienēt 16 sievietes, bet nākamgad – jau 38.

Viņas gan nevarēs izvēlēties dienesta vietu. Pašreiz viņu dienesta vieta būs Kuperjanova bataljons Viru, bet oktobrī arī Kaujas nodrošinājuma bataljons Tallinā, kā arī vairākas vienības Tapā.

Sākot ar 2002.gadu arī Latvijā brīvprātīgi obligāto militāro dienestu varēja pildīt sievietes — Latvijas pilsones. Lai arī likums neliedza sievietēm dienēt obligātajā militārajā dienestā, tajā nav dienējusi neviena sieviete.

No 1991.gada rudens līdz 2005.gada gada 24.novembrim, kad notika pēdējais iesaukums, Latvijā obligātajā militārajā dienestā tika iesaukti 40718 jaunieši.

Līdz deviņdesmito gadu vidum dienesta ilgums bija 18 mēneši, bet pēc tam tas tika saīsināts līdz 12 mēnešiem.

2007.gada 1.janvārī Nacionālie bruņotie spēki pilnībā atteicās no obligātā militārā un alternatīvā dienesta, kā pirmie Baltijas jūras reģionā pārejot uz profesionālo militāro dienestu.

Pēc LETA—ERR un "Postimees" materiāliem

Dalies ar šo ziņu