Latvija un Norvēģija vienojas par sadarbību Speciālo uzdevumu vienības attīstībā

Sargs.lv

Latvija un Norvēģija vienojas par sadarbību Speciālo uzdevumu vienības attīstībā

11.martā Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube darba vizītē uzturējās Norvēģijā, Oslo, kur tikās ar Viņa Majestāti Norvēģijas karali Haraldu V un Bruņoto spēku komandieri ģenerāli Haraldu Sundi.

Oficiālajā pieņemšanā bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube Viņa Majestātei Haraldam V pateicās par piešķirto apbalvojumu - Norvēģijas Karalistes Nopelnu ordeni -, augsti novērtējot viņa nopelnus Latvijas un Norvēģijas sadarbības veicināšanā.

Viņa Majestāte Haralds V un ģenerālleitnants Raimonds Graube pārrunāja abu valstu veiksmīgi īstenotos militārās sadarbības projektus, kas devuši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas bruņoto spēku attīstībā.

Tiekoties ar Norvēģijas bruņoto spēku komandieri, tika panākta vienošanās par sadarbību starp abu valstu Speciālo uzdevumu vienībām.

„Panāktā vienošanās ir ilgtermiņa plāns, kas paredz gan atsevišķu Latvijas Speciālo uzdevumu vienības spēju attīstīšanu, gan sadarbību apmācību jomā un dalību kopējās militārās mācībās,” paskaidroja ģenerālleitnants Raimonds Graube, norādot, ka vienošanās tiks parakstīta jau tuvākajā laikā.

„Esmu ļoti gandarīts par panākto sadarbību, jo īpaši tāpēc, ka tas sakrīt ar bruņoto spēku attīstības plāna prioritātēm,” sacīja bruņoto spēku komandieris, uzsverot, ka Speciālo uzdevumu vienības apmācība ir sarežģīts process. „Valstis visai atturīgi dalās ar informāciju par speciālo operāciju taktiku. Šī vienošanās apliecina savstarpējo uzticību, mūsu karavīru profesionalitāti un lieliskus ilgstošās sadarbības rezultātus,” uzsvēra ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Bruņoto spēku komandieri pārrunāja arī abu valstu karavīru sadarbību starptautiskajās operācijās, tostarp līdzšinējo sadarbību operācijā Afganistānā un sadarbības iespējas pēc 2014.gada, kad atbildība par drošību šajā valstī tiks nodota Afganistānas drošības spēkiem.

Pašlaik abu valstu karavīri kopīgi dienesta pienākumus pilda Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienībā Mazarišarīfā, bet jau maija sākumā darbību Kabulā sāks kopēja Norvēģijas un Latvijas Speciālo operāciju vienība, kuras galvenais uzdevums būs Afganistānas Speciālās policijas apmācība speciālo operāciju jautājumos.

Līdz šim Latvijas Speciālo uzdevumu vienības karavīri dienesta pienākumus Afganistānā pildīja Lietuvas vadītajā Speciālo operāciju spēku kaujas grupā „Aitvaras”. Latvijas karavīri dalību šajā vienībā sāka 2011.gada rudenī, kopā ar Lietuvas kolēģiem veicot Afganistānas Speciālās policijas vienības karavīru apmācību Afganistānas dienvidos.  Šī bija pirmā reize, kad Lietuvas Speciālo operāciju spēku vienībā tika integrēti citas valsts karavīri.

Jāpiebilst, ka veiksmīgi sāktā Latvijas un Lietuvas Speciālo uzdevumu vienību sadarbība starptautisko operāciju rajonos tiks turpināta, piedaloties gan kopīgās militārās mācībās, gan apmācībās iemaņu pilnveidošanā.

Dalies ar šo ziņu