Baltijas aizsardzības koledžu turpmākos trīs gadus vadīs Lietuvas ģenerālis

B690C7A8A36442E69394DF88FE72C922.jpg

Baltijas aizsardzības koledžu turpmākos trīs gadus vadīs Lietuvas ģenerālis

19.decembrī Baltijas aizsardzības koledžā (BALTDEFCOL) Tartu notika komandantu maiņas ceremonija. Līdzšinējo koledžas komandantu, Igaunijas Aizsardzības spēku brigādes ģenerāli Meeli Kiili šajā amatā nomainīja Lietuvas pārstāvis – ģenerālmajors Vitālijus Vaikšnoras.

Ģenerālmajors Vaikšnoras līdz šim ir darbojies kā Lietuvas Aizsardzības ministrijas padomnieks. Pirms šī amata viņš bijis Lietuvas militārais pārstāvis NATO un Eiropas Savienībā, no 2010. līdz 2011.pildīja NATO Militārās komitejas dekāna pienākumus. Jaunais BALTDEFCOL komandants vadījis arī Aizsardzības ministrijas aizsardzības štābu, kā arī bijis Mehanizētās kājnieku brigādes „Dzelzs vilks” štāba komandiera vietnieks.

V. Vaikšnoras ir pabeidzis Pretgaisa aizsardzības vadības štāba skolu Viļnā, studējis ASV Armijas vadības un ģenerālštāba koledžā un NATO koledžā Romā. Ģenerālis ir saņēmis apbalvojumu – Virsnieka krustu par nopelniem Lietuvas labā, kā arī citus aizsardzības sistēmas un ārvalstu apbalvojumus.

Koledžas komandiera amatu rotējošā kārtībā ik pēc trīs gadiem ieņem kāds no Baltijas valstu bruņoto spēku pārstāvjiem. Vaikšnoras būs jau piektais BALTDEFCOL komandants kopš tās izveides, kā arī otrais Lietuvas virsnieks šajā amatā. No 2004.līdz 2007.gada to vadīja brigādes ģenerālis Algis Vaičeliūnas.

Līdzšinējais koledžas komandants brigādes ģenerālis Kiiili pagājušajā nedēļā tika iecelts par Igaunijas Aizsardzības līgas (Kaitseliit) komandieri.

   

Līdz ar komandieru maiņas ceremoniju, šodien notika arī Augstākās vadības kursa absolventu izlaidums. Kursu, kopā ar dalībniekiem no Gruzijas, Igaunijas, Japānas, Lielbritānijas, Lietuvas, Moldovas, Slovēnijas un Ukrainas absolvēja arī NBS Mācību pavēlniecības komandieris, pulkvežleitnants Egils Leščinskis.

Baltijas aizsardzības koledža ir dibināta 1998.gadā Tartu, Igaunijā ar mērķi nodrošināt kopīgu virsnieku un aizsardzības nozarē strādājošo ierēdņu apmācību pēc vienotiem standartiem. Koledžas mācību plāns ir saskaņots ar NATO mācību metodiku un procedūrām, tādējādi veicinot Baltijas valstu bruņoto spēku pilnvērtīgāku sadarbību ar sabiedrotajiem.

Koledžā ir iespējams apgūt trīs kursus: Augstākās vadības kursu (11 mēneši), Apvienotās vadības un štāba virsnieku kursu (11 mēneši) un Civildienesta ierēdņu kursu (6 mēneši).
 
BALTDEFCOL augsto kvalitāti nodrošina militārie un aizsardzības speciālisti no Baltijas un citām NATO un ES valstīm. Liela uzmanība tiek pievērsta arī daudznacionālas mācību vides nodrošināšanai, uzaicinot studentus no NATO un ES, kā arī NATO partnervalstīm.

Pēc kam.lt, mil.ee un bdcol.ee materiāliem.

Dalies ar šo ziņu