Igaunijas armija saņēmusi pusi no Nīderlandē nopirktajiem bruņutransportieriem

Sargs.lv

Igaunijas armija saņēmusi pusi no Nīderlandē nopirktajiem bruņutransportieriem

Igaunijas Aizsardzības spēki ir saņēmuši 40 „Sisu” bruņutransportierus, kas ir aptuveni puse no 2010.gadā Nīderlandē nopirktajiem bruņutransportieriem. Atlikušo daļu tie saņems turpmāko divu gadu laikā.

Daļu no saņemtās tehnikas – 13 bruņutransportierus – Igaunijas karavīri izmanto Afganistānā, bet pārējos 27 – vairākās Aizsardzības spēku vienībās, tostarp Skautu bataljonā, kurš personāla apmācībai regulāri izmanto Latvijas militāro poligonu Ādažos.

2010.gadā, samaksājot 320 miljonus Igaunijas kronu, Igaunijas Aizsardzības spēki no Nīderlandes iegādājās 81 bruņutransportieri „SISU XA-188”. Tie ir ražoti Somijā laikā no 1998. līdz 1999.gadam. Savukārt 2004.gadā no Somijas tika nopirkti 60 daudz vecākas versijas – „Sisu XA-180EST” bruņutransportieri.

Arī Latvijas bruņotajiem spēkiem ir paredzēts iegādāties bruņutransportierus. Nesen valdībā apstiprinātais Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns paredz sākt Mehanizācijas projektu 2014.gadā, kas ilgtu līdz pat 2020.gadam, un tā izmaksas ir 168,44 miljoni latu.

Savukārt Latvijas karavīri Afganistānā izmanto ASV bruņumašīnas, kuras mūsu karavīru rīcībā nonāca 2011.gada sākumā. Kopumā Latvijas karavīriem tika nodotas 48 bruņumašīnas, no kurām 40 ir jau vairāk pazīstamās bruņotās apvidus automašīnas „HMMWV”, bet astoņas – jaunas MaxxPro modifikācijas bruņumašīnas. Šīs bruņumašīnas tika nodotas Latvijas karavīru lietošanā līdz laikam, kamēr būs nepieciešamas uzdevumu izpildei Afganistānā.

Dalies ar šo ziņu