Krievijas militārie spēki sāk novērošanas lidojumus pār Latviju un Igauniju

Sargs.lv

Krievijas militārie spēki sāk novērošanas lidojumus pār Latviju un Igauniju

Krievijas militārie spēki pirmdien saskaņā ar Atvērto debesu līgumu uzsāks novērošanas lidojumus pār Latviju un Igauniju, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Krievijas lidmašīna "AN-30B" novērojumus veiks sešas dienas, veicot lidojumus no Rīgas un Tartu lidostām.

Atvērto debesu līgums tika parakstīts 1992.gadā Helsinkos, bet tas stājās spēkā tikai desmit gadus vēlāk. Patlaban līgumam ir pievienojušās 34 valstis, un tā izpildes gaitā katru gadu tiek veikti vairāki desmiti novērošanas lidojumu.

Atvērto debesu līgums paredz savstarpēji saskaņotu novērošanas-filmēšanas pārlidojumu veikšanu virs dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm.

Latvija Atvērto debesu līgumam pievienojās 2002.gadā, uzņemoties saistības katru gadu atļaut šādus lidojumus pār savu teritoriju, kā arī iegūstot tiesības pašai doties līdzīgos lidojumos.

Kā skaidro Latvijas Aizsardzības ministrija, Latvijas dalība līgumā apliecina mūsu valsts gatavību īstenot drošības un sasvstarpējās uzticības pasākumus Eiropā, kuru mērķis ir nodrošināt caurskatāmību un novērst nevajadzīgu aizdomīgumu vai jaunu bruņošanās sacensību.

Iepriekšējos gados Krievija un Baltkrievija arī ir veikusi lidojumus pār Latviju, un arī Latvija kopā ar sabiedrotajiem saskaņā ar šo līgumu ir devusies līdzīgos lidojumos.

LETA-ERR

Dalies ar šo ziņu