Viļņā veidos NATO Enerģētikas drošības izcilības centru

Sargs.lv

Viļņā veidos NATO Enerģētikas drošības izcilības centru

Šā gada 10.jūlijā NATO Transformācijas pavēlniecībā Norfolkā, ASV, notiks svinīga NATO Enerģētiskās drošības izcilības centra (EDIC) dibināšanas ceremonija, kur saprašanās memorandu par centra izveidi parakstīs Latvija, Lietuva, Igaunija, Francija, Itālija un Turcija. Pēc akreditācijas centram pievienosies ASV.

Šis ir jau otrs NATO izcilības centrs, kas tiek veidots Baltijas valstīs. Izcilības centrs kiberaizsardzības jautājumos atrodas Tallinā, Igaunijā, savukārt Enerģētiskās drošības izcilības centrs tiek veidots Viļņā, Lietuvā. Centra izveidei ir būtiska reģionālā politiski militārā nozīme, jo tas stiprinās NATO klātbūtni un saikni ar Baltijas reģionu, kā arī sekmēs sabiedroto solidaritāti un izpratni par reģiona specifiku.

Tā kā centrā darbosies visas trīs Baltijas valstis, tā ir vēl viena iespēja stiprināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sadarbību aizsardzības jomā.

NATO EDIC tiek veidots kā daudznacionālā iniciatīva ar mērķi nodrošināt visaptverošo ekspertīzi enerģētiskās drošības jautājumos. Centrs pētīs ekonomiski izdevīgākus un efektīvākus risinājumus bruņoto spēku energoapgādei, uzturēšanai un ilgstošai darbībai operāciju rajonos, kā arī analizēs stratēģiskos riskus.

No 2014.gada Latvija deleģēs darbam centrā kvalificētu ekspertu enerģijas drošības jautājumos, kurš tiks izraudzīts no Latvijas zinātnieku vidus. Centrs būs arī platforma, kas sponsorējošo valstu pētniekiem un ražotājiem nodrošinās pieeju militārajam tirgum NATO dalībvalstīs un partnervalstīs. Tas ļaus mērķtiecīgi virzīt un popularizēt nacionālās zinātniskās un tehnoloģiskās izstrādes, produktus, pakalpojumus, kā arī zinātniskās un ražošanas infrastruktūras iespējas. Tādējādi līdz ar dalību šajā centrā Latvijai ir iespēja stiprināt gan nacionālās aizsardzības spējas, gan arī vairot zinātnisko potenciālu enerģētikas jomā.

NATO samitā Čikāgā šā gada maijā dalībvalstu līderi uzsvēra enerģijas drošības un energoefektivitātes nozīmīgumu mūsdienu drošības vidē, kā arī pauda atbalstu NATO EDIC izveidei. Jaunais izcilības centrs Lietuvā pievienosies 19 līdz šim akreditētajiem NATO izcilības centriem.


Dalies ar šo ziņu