NATO treniņlidojumos un vingrinājumā Ādažos apmācīs Baltijas valstu gaisa atbalsta kontrolierus

Sargs.lv

NATO treniņlidojumos un vingrinājumā Ādažos apmācīs Baltijas valstu gaisa atbalsta kontrolierus

29. un 30.maijā, notiks kārtējie NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā rīkotie treniņlidojumi Alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm (Baltic Region Training Event – BRTE XII), vienlaikus ar kuriem Latvijā, Ādažu poligonā, notiks arī apvienotais gaisa un sauszemes vingrinājums Baltijas valstu gaisa atbalsta kontrolieru apmācībai.

Treniņlidojumos, izpildot virkni mācību uzdevumu, savas iemaņas Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzībā pilnveidos NATO Ātrās reaģēšanas vienības iznīcinātāji „MiG-29”, kurus pašreiz nodrošina Polijas Gaisa spēki. To vienība gaisa patrulēšanas operāciju veikšanai ir izvietota aviācijas bāzē Šauļos, Lietuvā.

Iznīcinātāju „MiG-29” piloti pilnveidos iemaņas pārtveršanas operāciju veikšanā, piespiežot nolaisties tuvākajā lidlaukā pretinieka lomā treniņlidojumos iesaistītos divus Francijas Gaisa spēku iznīcinātājus "Mirage 2000D” un divas ASV Gaisa spēku tuvā gaisa atbalsta lidmašīnas „A-10 Warthog”.

Treniņlidojumos savas iemaņas pilnveidos arī uzņemošās valsts meklēšanas un glābšanas vienība. Ārkārtas situācijā iznīcinātāju nomestā bruņojuma un katapultējušos pilotu meklēšanas un glābšanas operāciju veiks Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes personāls ar helikopteru „Mi-17”.

Savukārt Ādažu poligonā, kur gaisa atbalsta kontrolieru grupas no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas bruņotajiem spēkiem praktizēsies izsaukt tuvo gaisa atbalstu, kad notikusi sadursme ar pretinieka spēkiem uz zemes, un vadīt tā iznīcināšanas operāciju ar kaujas munīcijas pielietošanu, gaisa atbalstu sniegs ne tikai "Mirage 2000D” un „A-10 Warthog”, bet arī Igaunijas Gaisa spēku reaktīvā lidmašīna „L-39” un Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters „Mi-17”.

 Gan treniņlidojumus, kas Baltijas valstu gaisa telpā notiks jau divpadsmito reizi, gan apvienotajā gaisa un sauszemes vingrinājumā iesaistīto lidmašīnu uzpildīšanu ar degvielu gaisā nodrošinās ASV Gaisa spēku degvielas uzpildes lidmašīna „KC-135 Stratotanker”.

Gaisa telpas kontroli un ziņošanu par treniņlidojumiem veiks NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Uedemā, Vācijā, un Baltijas Apvienotais kontroles un ziņošanas centrs Karmelavā, Lietuvā. BRTE tiek rīkotas saskaņā ar Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas standartiem.

Apvienotais gaisa un sauszemes vingrinājums BRTE scenārijā tika iekļauts pēc Baltijas valstu lūguma, un ir vēl viens no Alianses viedās aizsardzības programmas piemēriem. Tas notiks jau trešo reizi, lai pilnvērtīgi sagatavotu triju Baltijas valstu gaisa atbalsta kontrolierus dienestam starptautiskajā operācijā Afganistānā, kā arī paaugstinātu bruņoto spēku militārās spējas.

BRTE XII turpina pierādīt Alianses solidaritāti, partnerību un integritāti. Kamēr citas NATO dalībvalstis nodrošina patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas valstīm, Igaunija, Latvija un Lietuva nodrošina labi apmācītus un kvalificētus gaisa atbalsta kontrolierus, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu Alianses spēju attīstībā. Sabiedroto sauszemes un gaisa spēku sadarbība parāda NATO vislabākajā gaismā – gan mācībās, gan operācijās.

BRTE, kas notiek jau kopš 2008.gada, ir nodrošinājuši komandvadības un kontroles vingrinājumus Alianses Gaisa spēkiem un atkārtoti apliecinājušas NATO solidaritāti Igaunijai, Latvijai un Lietuvai. Šie treniņlidojumi ir pierādījuši, kā NATO garantē drošību savā gaisa telpā.

Dalies ar šo ziņu