Mīnu meklēšanas operācijā Irbes jūras šaurumā iznīcina 32 sprādzienbīstamus priekšmetus

9F80094255824940A22E2E140BEE90E1.jpg

Mīnu meklēšanas operācijā Irbes jūras šaurumā iznīcina 32 sprādzienbīstamus priekšmetus

Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kopējās mācībās „HOD OPS LVA”, kas no 13. līdz 29.aprīlim notika Irbes jūras šaurumā, tika attīrītas 42 kvadrātjūdzes, jūras dzelmē atrodot un iznīcinot 32 sprādzienbīstamus priekšmetus – 29 mīnas un trīs torpēdas.

Lielākais no atrastajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem bija vācu ražojuma grunts mīna „LMB”, kuras sprāgstvielas svars vien ir 300 kilogramu, bet tās garums – 1,5 metri, diametrs – 0,66 metri. 18 no atrastajām mīnām bija „M12” vai „M16” mīnas.

BALTRON sastāvā iekļautais Jūras spēku flotiles kuģis „Tālivaldis” mācībās atrada trīs mīnas, bet lielāko skaitu sprādzienbīstamo bīstamo priekšmetu - 11 mīnas - Irbes jūras šaurumā atrada SNMCMG1 sastāvā iekļautais Vācijas Jūras spēku kuģis „Homburg”. Savukārt Beļģijas Jūras spēku kuģis „Primula” atrada astoņas mīnas un divas torpēdas, Nīderlandes Jūras spēku kuģis „Schiedam” – septiņas mīnas un vienu torpēdu, bet Norvēģijas Jūras spēku kuģis „Alta” – vienu mīnu.

Jūras spēku flotiles Mīnu kuģu eskadras komandieris kapteiņleitnants Dmitrijs Jankovs, kurš pašreiz ir arī BALTRON komandieris, atzinīgi vērtē abu vienību sadarbību. „Ne Latvijas, ne Baltijas valstu kuģiem nav iespējas veikt treniņus tik lielā kuģu sastāvā, tāpēc kopējas mācības ar NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģiem mums bija unikāla iespēja pilnveidot sadarbību un procedūras. Mēs darbojāmies kā vienots mehānisms,” sacīja kapteiņleitnants Dmitrijs Jankovs, piebilstot, ka arī SNMCMG1 komandieris ir augstu novērtējis BALTRON sagatavošanas un profesionalitātes līmeni. „Esmu gandarīts, ka tik lielā platībā praktiski līdz minimumam esam samazinājuši risku drošai kuģošanai un zvejniecībai,” atzina BALTRON komandieris.

   

Mācību galvenais uzdevums bija pilnveidot abu vienību iemaņas mīnu iznīcināšanas operācijās, kā arī iznīcināt no Pirmā un Otrā Pasaules kara palikušos sprādzienbīstamos priekšmetus Irbes jūras šaurumā, tādējādi uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, jo divu karu laikā jūras šaurumā tika izlikts aptuveni 16 tūkstoši jūras mīnu.

Mācībās piedalījās deviņi kuģi. BALTRON sastāvā tajās piedalījās Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis „Virsaitis”, „Tālivaldis” un „Viesturs”, kā arī Lietuvas Jūras spēku kuģis „Kuršis”. Savukārt SNMCMG1 mācībās pārstāvēja Norvēģijas Jūras spēku kuģis „Valkyrien” un „Alta”, Beļģijas Jūras spēku kuģis „Primula”, Nīderlandes Jūras spēku kuģis „Schiedam” un Vācijas Jūras spēku kuģis „Homburg”.

NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena divām Alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā  ir spējīga nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Arī vairāki Latvijas Jūras spēku flotiles kuģi ir bijuši iekļauti NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupā. 2006.gadā šīs grupas sastāvā tika iekļauts kuģis „Namejs”, 2008.gadā – „Imanta”, bet 2009.gadā tās sastāvā darbojās kuģis „Tālivaldis”.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru (BALTRON) izveidoja 1998.gadā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā.

   

Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

Viens no galvenajiem Baltijas valstu sadarbības projekta mērķiem ir paaugstināt kuģu personāla profesionalitāti, piedaloties ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās.

Mīnu iznīcināšanas operācijas Latvijas teritoriālajos ūdeņos tiek veiktas  kopš 1996.gada. Vienas no pēdējām lielākajām mācībām notika pērn – „Open Spirit 2011”, bet 2009.gadā – „MCOPLAT 2009”.

Dalies ar šo ziņu