Vairāk nekā 1300 Baltijas valstu karavīru pērn dienējuši starptautiskajās operācijās

A96D9D41C33B4F6FB23990EDFB5275CE.jpg

Vairāk nekā 1300 Baltijas valstu karavīru pērn dienējuši starptautiskajās operācijās

570 Igaunijas, 348 Latvijas un vairāk nekā 400 Lietuvas karavīru 2011.gadā pildīja dienesta pienākumus starptautisko operāciju rajonos.

NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā pērn dienēja 528 Igaunijas Aizsardzības spēku karavīri, no kuriem lielākā daļa dienesta pienākumus pildīja Helmandas provincē, kur izvietota Kājnieku rota.

Vēl 30 Igaunijas karavīri piedalījās operācijā Džibuti, seši - Irākā, četri - Kosovā, bet divi - Bosnijā un Hercegovinā.

Āfrikas valstī Džibuti dienošie Igaunijas Aizsardzības spēku karavīri piedalījās Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā "Atalanta". Savukārt Irākā Igaunijas karavīri dienēja NATO Apmācības misijas sastāvā.

   

Pērn ISA F sastāvā dienesta pienākumus veica arī 344 Latvijas karavīri, no kuriem lielākā daļa izvietota Afganistānas ziemeļu provincē Farjābā. Tur viņi darbojas Norvēģijas vadītajā Provinču atjaunošanas vienībā, kas izvietota Meimenas bāzē.

2011.gada vidū Latvijas kontingenta sastāvā tika iekļauta jauna vienība un personāls, kas sadarbībā ar Norvēģijas karavīriem sniedz būtisku atbalstu Farjābas provincē izvietotās Afganistānas Nacionālās armijas brigādes štāba un viena bataljona vadības un personāla apmācībā un uzdevumu izpildē.

   

Pērn februārī pirmo reizi  kopā ar Lietuvas karavīriem uz Kandahāru tika nosūtīti arī Gaisa spēku aviācijas bāzes karavīri, tādējādi Latvija un Lietuva kļuva arī par NATO Apmācības misijas dalībvalsti, kas atbalsta Afganistānas Gaisa spēku izveidošanu.

Šādi Latvijas bruņotie spēki pastiprina atbalstu Afganistānas armijas spēju attīstībā un drošības situācijas kontroles pārņemšanā pašu spēkiem.

Pērnais gads ir bijis īpašs arī ar to, ka Latvijas bruņotie spēki sāka dalību ES vadītajā pretpirātisma operācijā “Atalanta”. Dienesta pienākumus uz operācijā iesaistītajiem kuģiem un operācijas vadības štābā 2011.gadā pildīja četri Latvijas karavīri.

Pērn četri Lietuvas Bruņoto spēku karavīri dienēja NATO Apmācības misijā Irākā.

   

Savukārt lielākā daļa no pērn starptautiskajās operācijās dienējušajiem Lietuvas karavīriem dienesta pienākumus veica Afganistānā, Goras provincē, kur Lietuva kopš 2005.gada ir vadošā valsts Provinču atjaunošanas vienībai.

Kopš 2007gada Afganistānas dienvidos dienesta pienākumus veic Lietuvas Speciālo uzdevumu vienības kaujas grupa „Aitvaras”, kuras sastāvā kopš pērnā gada dien arī Latvijas karavīri. Kaujas grupa  veic dažādus uzdevumus – piedalās sanāksmēs ar vietējās varas pārstāvjiem, konsultē par pārvaldības un administratīvajiem jautājumiem, kā arī veic kaujas uzdevumus. Tā veic arī Afganistānas Nacionālās armijas karavīru apmācību.

Pēc mil.ee, mil.lv un kam.lt materiāliem

 

 

 

 


 

Dalies ar šo ziņu