ASV varētu pārtraukt F-35 piegāžu gatavošanu Turcijai

Ārvalstīs
LETA--REUTERS

F-35
Foto: Cpl. A. J. Van Fredenberg/U.S. Marine Corps Photographer/U.S.M.C

ASV varētu drīzumā apturēt reaktīvo iznīcinātāju F-35 piegādes sagatavošanu Turcijai, atsaucoties uz vairākām amatpersonām, ceturtdien ziņo aģentūra "Reuters".

ASV varētu pārtraukt F-35 piegāžu gatavošanu Turcijai

Tas varētu būt līdz šim spēcīgākais Vašingtonas signāls Turcijai, ka tā nevar vienlaikus iegūt gan F-35 iznīcinātājus, gan Krievijas pretgaisa aizsardzības raķetes S-400.

"S-400 ir dators. F-35 ir dators. Neviens nepieslēdz savu datoru pretinieka datoram, un tas ir tas, ko mēs te praktiski izdarītu," aģentūrai "Reuters" norādīja ASV aizsardzības ministra asistenta starptautiskās drošības jautājumos vietniece Keitija Vīlbargere.

Lai gan lēmums vēl nav pieņemts, ASV amatpersonas trešdien apstiprināja, ka apsver F-35 piegāžu sagatavošanas apturēšanu.

Kāda cita amatpersona atklāja, ka viens no pasākumiem, kas tiek apspriesti, ir alternatīva dzinēju remonta darbnīcai, kas atrodas Turcijā. Amatpersona norādīja, ka potenciālās alternatīvas varētu atrasties kaut kur Rietumeiropā, bet plašāku informāciju nesniedza.

Ja Turcija tiks izslēgta no F-35 programmas, tā būs nopietnākā krīze ASV un Turcijas attiecībās pēdējo desmitgažu laikā, norādīja Vašingtonā bāzētā Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra analītiķis Bulents Aliriza.

Viņš piebilda, ka nesaskaņas par F-35 ir tikai simptoms, nevis cēlonis problēmām starp abām valstīm.

Turcijai un ASV ir arī domstarpības par Sīrijas konfliktu, Irānas kodolvienošanos un ASV konsulāro darbinieku aizturēšanu.

Daudzas amatpersonas "Reuters" pauda bažas par Turcijas attālināšanos no NATO un Ankaras un Maskavas attiecību uzlabošanos. Doma, ka Krievijas eksperti vai amatpersonas atradīsies Turcijas bāzēs, kurās būs arī F-35, daudzām ASV amatpersonām ir neiedomājama.

Spriedze varētu vēl vairāk palielināties, ja Turcija tiešām iegādāsies S-400 no Krievijas. Tādā gadījumā ASV var piemērot Ankarai sankcijas.

Dalies ar šo ziņu