Matiss: ASV nav gatavas militārai sadarbībai ar Krieviju

Ārvalstīs
BNS/AFP

Matiss
Foto: Foto: nato.int

ASV šobrīd nav gatavas militāri sadarboties ar Krieviju, ceturtdien paziņoja Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Džeimss Matiss, šādi reaģējot uz Krievijas kolēģa aicinājumu uzlabot attiecības.

Matiss: ASV nav gatavas militārai sadarbībai ar Krieviju

"Mēs patlaban neesam tādā stāvoklī, lai sadarbotos militārā līmenī, bet mūsu politiskie līderi sadarbosies un un mēģinās rast kopīgu pamatu virzībai uz priekšu," NATO samitā Briselē žurnālistiem sacīja Matiss.

Krievijai ir "sevi jāpierāda" un jāievēro starptautiskās tiesības, pirms ASV un NATO var apsvērt ciešākas militāras saites, skaidroja ministrs.

"Lietas būtība attiecībā uz Krieviju ir tāda, ka viņiem vispirms ir jādzīvo atbilstoši starptautiskajām tiesībām, tieši tāpat kā mēs to sagaidām no visām pārējām šīs planētas valstīm," uzsvēra Matiss.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu iepriekš Maskavā apliecināja, ka ir "gatavs atjaunot sadarbību ar Pentagonu", savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicināja Krievijas izlūkdienestus stiprināt kontaktus ar ASV kolēģiem cīņā ar terorismu.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien aicināja atjaunot Krievijas un ASV izlūkdienestu saites cīņā pret terorismu.

"Dialoga atjaunošana ar Savienoto Valstu un citu NATO valstu specdienestiem ir mūsu kopīgajās interesēs," viņš televīzijā pārraidītā runā uzsvēra Krievijas Federālajam drošības dienestam (FDD).

"Tā nav mūsu vaina, ka tas pārtrūka un neattīstās. Ir pilnīgi acīmredzami, ka pretterorisma sfērā ir jāsadarbojas visām atbildīgajām valstīm," uzsvēra Putins.

"Pat vienkārša informācijas apmaiņa par teroristu kanāliem un avotiem, par cilvēkiem, kas iesaistīti vai turēti aizdomās par terorismu, nopietni palielina mūsu kopīgo centienu efektivitāti," paziņoja Putins.

Savā runā Putins tomēr kritizēja NATO par ekspansiju pie Krievijas robežām, uzsverot, ka alianse "nepārtraukti provocē" Krieviju.

Dalies ar šo ziņu