Ukraina vēršas Hāgas tiesā pret Krieviju

Ārvalstīs
LETA-AFP

Hāga
Foto: Publicitātes foto

Ukraina iesniegusi ANO Starptautiskajā tiesā Hāgā prasību pret Krieviju par terorisma sponsorēšanu, kā arī pieprasījusi Maskavai samaksāt kompensācijas par civilistu apšaudīšanu un Malaizijas aviolainera notriekšanu, otrdien pavēstīja tiesa.

Ukraina vēršas Hāgas tiesā pret Krieviju

Kijeva lūdz Hāgas tiesu "pasludināt, ka Krievijas Federācija, sponsorējot terorismu, ir starptautiski atbildīga par teroraktiem, ko Ukrainā pastrādājuši tās kontrolē esošie spēki", teikts tiesas paziņojumā.

Ukraina arī lūdz tiesu pieprasīt "pilnu reparāciju" par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu 2014. gadā virs Austrumukrainas un par "mierīgo iedzīvotāju apšaudīšanu" vairākās Austrumukrainas pilsētās.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Starptautiskie izmeklētāji paziņojuši, ka Malaizijas pasažieru lidmašīna virs Austrumukrainas 2014. gada 17. jūlijā tika notriekta ar raķeti "Buk", kas Ukrainā tika ievesta no Krievijas un palaista no Maskavas atbalstīto teroristu bandu kontrolētās teritorijas.

Pēc pastrādātā nozieguma, kas prasīja 298 cilvēku dzīvības, raķešu iekārta tika atkal aiztransportēta atpakaļ uz Krieviju, atzinusi Nīderlandes vadītā Apvienotā izmeklēšanas grupa (JIT).

Dalies ar šo ziņu