ASV otro reizi nedēļas laikā izmēģina starpkontinentālo ballistisko raķeti

Ārvalstīs
LETA--REUTERS
Minuteman
Foto: Foto: Earl Leatherberry

Neapbruņotā raķete "Minuteman III" ceturtdienas vakarā tika izšauta no Vandenberga aviācijas bāzes Kalifornijas štatā. Tā piezemējās netālu no Kvadžaleina atola Māršala salās Klusajā okeānā.

ASV otro reizi nedēļas laikā izmēģina starpkontinentālo ballistisko raķeti

ASV aizsardzības ministra vietnieks Roberts Vorks paziņoja, ka raķetes izmēģinājums sūta signālu tādām valstīm kā Krievija, Ķīna un Ziemeļkoreja.

"Tādēļ mēs to darām," viņš pavēstīja reportieriem pirms raķetes palaišanas.

Tas ir 15.ASV ballistiskās raķetes izmēģinājums kopš 2011.gada janvāra.

Raķetes izmēģinājums ir nozīmīgs, jo ASV kodolarsenāls sāk novecot un pirms diviem gadiem kodolspēkos notikušie skandāli ir likuši uzdot jautājumus par ASV kodolieroču uzticamību.

ASV Aizsardzības ministrija investējusi miljoniem dolāru spēkos, kas atbildīgi par kodolieroču sistēmu apkalpošanu, un ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija sākusi pievērst lielāku uzmanību bruņojuma modernizācijai.

Februārī publiskotajā aizsardzības budžeta galīgajā projektā Obama ir aicinājis palielināt tēriņus kodolbruņojumam par 1,8 miljardiem dolāru (1,6 miljardiem eiro), kas ir nepieciešams, lai modernizētu novecojušos bumbvedējus, zemūdenes, raķetes un citas sistēmas.

Kopumā prezidents ir lūdzis piešķirt 19 miljardus dolāru (17 miljonus eiro), lai Aizsardzības, kā arī Enerģētikas ministrija varētu sākt kodolieroču infrastruktūras daudzgadīgo modernizācijas programmu, kas desmit gadu laikā varētu izmaksāt 320 miljardus dolāru (290 miljonus eiro), bet 30 gadu laikā - pat triljonu dolāru (ap 900 miljardiem eiro).

Dalies ar šo ziņu