"Twitter" bloķē 125 tūkstošus kontu teroristiska satura dēļ

Ārvalstīs
LETA--AFP
twitter

Mikroemuāru vietne "Twitter" paziņojusi, ka ir apturēta vairāk nekā 125 tūkstošu kontu darbība, cenšoties novērst "teroristisku saturu" populārajā vietnē, kas norādīja, ka lielākā daļa apturēto kontu ir saistīti ar džihādistu grupējumu "Daesh".

"Twitter" bloķē 125 tūkstošus kontu teroristiska satura dēļ

"Twitter" konti ir iesaldēti kopš 2015. gada vidus saistībā ar tajos "izteiktajiem draudiem vai teroraktu slavināšanu", paziņoja kompānija, pret kuru valdības izdara spiedienu, lai panāktu, ka vietne ierobežo teroristu saziņu un to slavināšanu, bet vienlaikus neiegrožo izteikšanās brīvību.

"Tāpat kā lielākā daļa cilvēku visā pasaulē, mēs uzskatām par šausmīgām ekstrēmistu pastrādātās zvērības," teikts "Twitter" politikas veidošanas emuārā.

"Mēs nosodām "Twitter" izmantošanu, lai slavinātu terorismu, un "Twitter" noteikumi skaidri paredz, ka tāda veida uzvedība vai jebkādi vardarbīgi draudi mūsu pakalpojumā nav atļauti," tajā piebilsts.

Paziņojums par 125 tūkstošu kontu bloķēšanu publicēts pēc tam, kad ASV un citu valstu valdības aicināja sociālās saziņas vietnes agresīvāk vērsties pret darbībām, kuru mērķis ir rekrūtēt un plānot vardarbīgus uzbrukumus.

"Twitter" norādīja, ka vietnei jau ir noteikumi, lai novērstu tādas darbības, bet pašlaik tiek palielināts darbinieku skaits un tehnoloģiskās iespējas, lai atklātu saturu, kurā mudināts uz vardarbību. Vienlaikus "Twitter" atzina, ka tam nav viegla tehnoloģiskā risinājuma.

"Kā jau daudzi eksperti un citas kompānijas ir norādījušas, nav "maģiska algoritma", lai identificētu teroristisku saturu internetā, tādēļ globālās tiešsaistes platformām ir jāizdara sarežģīti spriedumi, pamatojoties uz ļoti ierobežotu informāciju un vadlīnijām," paskaidroja "Twitter", solot turpināt agresīvu vēršanos pret teroristisko saturu vietnē.

Gan ASV, gan Eiropas Komisija ir aicinājusi rīkot sarunas ar informācijas tehnoloģiju risinājumu izstrādātājiem un sociālās saziņas vietnēm, lai novērstu teroristiska satura izplatīšanos.

Francija, kur pērn novembrī islāmistu sarīkotos teroraktos gāja bojā 130 cilvēku, pieņēma ārkārtas pasākumus, kas ļauj slēgt vietnes vai sociālo mediju kontus, kuros mudināts uz teroraktiem.

Pērn martā sociālās saziņas tīkls "Facebook" papildināja savas lietotāju "kopienas standartus" ar aizliegumu izmantot vietni terorisma vai naida sludināšanai, aizliedzot grupas, kas aizstāv "teroristisko darbību, organizēto noziedzību vai izplata naidu".

Tādu lēmumu "Facebook" pieņēma pēc tam, kad vietnē tika publicēti šausminoši video ar džihādistu grupējuma "Daesh" izpildītiem nāvessodiem.

Dalies ar šo ziņu