Teju divkārši pieaugs ASV Nacionālās gvardes un Rezerves karavīru iesaiste Eiropā

Ārvalstīs
Pēc stripes.com materiāliem
ASV karavīri
Foto: Foto: stripes.com

ASV Armija (Sauszemes spēki) būtiski palielina Nacionālās gvardes un Armijas rezerves karavīru iesaisti Eiropā, lai veiktu tos uzdevumus, kurus līdz šim regulāru spēku karavīri veica vieni paši.

Teju par pusi pieaugs ASV Nacionālās gvardes un Rezerves karavīru iesaiste Eiropā

 Šogad vairāk nekā 10 000 Nacionālās gvardes un rezerves karavīri tiks iesaistīti Eiropas drošības stiprināšanā, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā pērn.

ASV Armijas Eiropā Mobilizācijas un rezerves nodaļas vadītājs pulkvedis Čārlzs Krosbijs norāda, ka šiem ASV armijas pārstāvjiem ir prasmes, kas gūtas, darbojoties privātajā sektorā un sniedz “augstāku ekspertīzes līmeni”.

Viņš uzsvēra, ka ņemot vērā to, ka Krievijas agresijas dēļ tiek palielināta ASV klātbūtne alianses austrumu pierobežā, mācību centru izbūvei šajā reģionā būs īpaša nozīme.

“Viņu starpā (Nacionālas gvardes un rezerves karavīri) ir inženieri, kas civilajā dzīvē nodarbojas ar šo funkciju izpildi,” norādīja pulkvedis Krosbijs.

Nacionālās gvardes karavīri veikuši labiekārtošanas projektus Bulgārijā, Novo Selo poligonā, kas regulāri kalpo par atbalstu ASV rotāciju izvietošanai, kā arī kopā ar Rumānijas karavīriem izbūvējuši ceļus, infrastruktūru, atbalsta ēkas Cincu poligonā.

“2017. gadā mēs plānojam paplašināt savu darbību vairākās citās partnervalstīs,” uzsver pulkvedis Krosbijs.

Kopš Krievijas īstenotās agresijas Ukrainā palielināts ASV Armijas Nacionālās gvardes un Rezerves karavīru skaits, kas iesaistās uzdevumu veikšanā, ir pieaudzis. 2014. gadā Eiropā tika izvietoti aptuveni 5 000 ASV gvardes un rezerves karavīri, bet 2015. gadā skaits pieauga līdz 6 330. Savukārt šogad pieaugs līdz 10 000 karavīru.

ASV Armijas vadība ir izvērtējusi, ka bez šī atbalsta, ASV Armijas Eiropā īstenotās operācijas nebūtu ilgtspējīgas.

Šobrīd rotācijas saņem finansējumu no Eiropas Iedrošināšanas iniciatīvas (European Reassurance Initiative) viena miljarda ASV dolāru apmērā.

Militārā vadība norāda, ka šim finansējumam jāturpina uzturēt rotāciju temps un mācību norise Eiropā, lai pārliecinātu sabiedrotos un atturētu iespējamo pretinieku.

Pulkvedis Čārlzs Krosbijs uzsver, ka arī ASV karavīri iegūst no dalības šajās operācijās. “Nacionālās gvardes un Rezerves karavīru vadība atzīst, ka ASV Armija Eiropā sniedz fantastiskas mācību iespējas, ko viņi nevar iegūt savā valstī,” skaidro pulkvedis.

Dalies ar šo ziņu