Sabiedrotie pastiprina spēkus cīņai pret “Daesh”; Krievija gatavojas Sīrijā atvērt otru bāzi

Konfliktu zonas
BNS/AFP, LETA-AFP
Daesh
Foto: Foto: YouTube / United News International

Neilgi pēc Lielbritānijas pieņemtā lēmuma, tās Gaisa spēki veikuši pirmos gaisa triecienus Sīrijā. Savukārt ASV cīņai pret “Daesh” nosūtīs speciālo operāciju karavīrus, bet Vācijas bruņotie spēki gaida parlamenta lēmumu, lai operācijā iesaistītu teju 1200 karavīru lielu kontingentu ar vairākām lidmašīnām un fregati.

Sabiedrotie pastiprina spēkus cīņai pret “Daesh”; Krievija gatavojas Sīrijā atvērt otru bāzi

 Tādējādi sabiedrotie pastiprina starptautiskos spēkus cīņai pret “Daesh”.

Lielbritānija sāk gaisa triecienus pret “Daesh” Sīrijā

Lielbritānija ceturtdienas rītā veica pirmos gaisa triecienus pret džihādistu grupējumu “Daesh” Sīrijā, izdarot to dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas parlaments trešdien atbalstīja valsts pievienošanos ASV vadītajai gaisa triecienu kampaņai pret šo grupējumu Sīrijā.

Karalisko gaisa spēku lidmašīnas, kas izvietotas Kiprā, ir atgriezušās no "pirmās uzbrukuma operācijas virs Sīrijas un veikušas triecienus”, paziņoja Aizsardzības ministrijas preses sekretārs.

Operācijā Sīrijā iesaistīs divas lidmašīnas “Tornado” un sešas “Typhoon”, apstiprinot gaisa triecienu veikšanu, tviterī paziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.
“Es uzskatu, ka palāta ir pieņēmusi pareizo lēmumu saglabāt Lielbritāniju drošībā – [ar] militāru rīcību Sīrijā kā daļu no plašākas stratēģijas,” premjerministrs Deivids Kamerons ierakstīja mikroblogu vietnē “Twitter”.

Lielbritānijas parlamenta lēmumu atzinīgi novērtēja arī ASV prezidents Baraks Obama, kurš sacīja, ka ASV "gaidīs britu spēku lidojumus koalīcijā virs Sīrijas".

Lielbritānija jau pirms tam bija nosūtījusi astoņus iznīcinātājus “Tornado”, kā arī bezpilota lidmašīnas, uz ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienu kampaņu pret “Daesh” objektiem Irākā.

ASV cīņai pret "Deash" uz Irāku nosūtīs ap 100 speciālo operāciju vienību karavīrus

ASV cīņai pret džihādistu grupējumu "Daesh" uz Irāku nosūtīs apmēram 100 speciālo operāciju vienību karavīrus, kas varētu piedalīties arī operācijās pāri šīs valsts robežai ar Sīriju. trešdien pavēstīja ASV bruņoto spēku pārstāvis.

"Iespējams, apmēram 100, varbūt nedaudz mazāk," sacīja pulkvedis Stīvs Vorens.

Karavīri tiks iesaistīti kaujās pret "Daesh tomēr ASV Aizsardzības ministrija uzsver, ka tas nav pretrunā Baltā nama solījumiem neiesaistīt cīņā sauszemes spēkus un neradīs situāciju, kurā ASV aizvien vairāk tiks ierauta konfliktā.

Pulkvedis Vorens norādīja, ka šīs nav "kaujas operācijas ar bruņām un artilēriju". "Tie ir reidi, tas ir neliels skaits ļoti prasmīgu īpašo uzdevumu vienību karavīru, kas veiks ļoti precīzas, ļoti ierobežotas operācijas," viņš skaidroja.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters otrdien paziņoja, ka ASV cīņai pret "Daesh" tiks nosūtīti speciālo operāciju vienību karavīri, neminot konkrētu skaitu. "Šie speciālo operāciju karavīri ar laiku varēs veikt reidus, atbrīvot ķīlniekus, iegūt izlūkinformāciju un sagrābt "Daesh" līderus," sacīja ministrs.

ASV šobrīd Irākā ir ap 3500 karavīriem, bet viņu uzdevums ir apmācīt vietējos spēkus.

Premjers: "Deash" sakaušanai Irākai ārvalstu sauszemes karaspēks nav vajadzīgs

Lai sakautu džihādistu grupējumu "Daesh", Irākai ārvalstu sauszemes karaspēka vienības nav vajadzīgas, apliecināja premjerministrs Haiders al Abadi, šādi reaģējot uz Vašingtonas paziņojumu, ka tā cīņai ar džihādistiem Irākā izvietos savas speciālo operāciju vienības.

Abadi tiešā veidā nenoraidīja iespējamo ASV karavīru iesaistīšanu, tomēr uzsvēra, ka visas operācijas ir jākoordinē ar Irākas valdību.

"Irākas teritorijā nav nepieciešamības pēc ārzemju sauszemes karaspēka kaujas vienībām," otrdien vakarā izplatītajā paziņojumā norādīja premjers. Vienlaikus viņš cildināja Irākas īpašo uzdevumu vienību karavīru veikumu.

"Irākas valdība uzsver, ka jebkāda ārvalstu karaspēka militāra operācija vai klātbūtne jebkur Irākā nevar būt bez Irākas valdības apstiprinājuma vai koordinācijas ar to," teikts paziņojumā.

Starptautiskās pretdžihādistu koalīcijas pārstāvis sakariem ar presi Stīvs Vorens norādīja, ka "Irākas valdība tikusi informēta" par plānoto karavīru izvietošanu.

Abadi dienu iepriekš sacīja, ka Irākai ir pietiekami daudz spēka, lai sakautu "Daesh".

Irākas premjers ir pakļauts lielam politiskam spiedienam, galvenokārt no Irānas atbalstīto šiītu kaujinieku un ASV nelabvēlīgi noskaņotu sabiedroto politiķu puses, un viņš nedrīkst izskatīties pārāk tuvs Vašingtonai.

Vācijas valdība apstiprina militāro palīdzību cīņai pret "Daesh"

Vācijas valdība otrdien apstiprinājusi mandātu militārās palīdzības sniegšanai cīņā pret teroristu grupējumu "Deash".

Pasākumu kopums, kas vēl jāapstiprina Vācijas parlamentam, ietver lidmašīnu "Tornado", Jūras spēku fregates un tos apkalpojošo 1200 karavīru nosūtīšanu uz Tuvajiem Austrumiem.

Vācija piedāvāja palīdzību, atsaucoties uz Francijas lūgumu pēc teroraktiem Parīzē.

Pašreiz Vācija nepiedalās uzlidojumos pret "Daesh" Sīrijā un Irākā. Tos galvenokārt veic ASV un Francija.

Mandāts būs spēkā uz vienu gadu un nākamgad var tikt pagarinās. Militāro pasākumu īstenošanai atvēlēti 134 miljoni eiro.

Pēc spēku samazināšanas Afganistānā šī būs Vācijas bruņoto spēku lielākā operācija ārvalstīs.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers pirms balsojuma valdībā atzina, ka cīņa pret "Islāma valsti" var ieilgt.

"Mēs darām to, kas ir militāri nepieciešams, ko varam darīt vislabāk un ko varam politiski atbalstīt," intervijā laikrakstam "Bild" norādīja ministrs, piebilstot, ka cīņā pret tādu ienaidnieku kā "Daesh" nepieciešama pacietība.

Kad parlaments balsos pa šo jautājumu, vēl nav zināms, bet arī tas, visticamāk, apstiprinās militārās palīdzības sniegšanu cīņā pret "Daesh".

Amatpersonu līdz šim izplatītā informācija liecina, ka Vācija uz Tuvajiem Austrumiem nosūtīs vairākas izlūklidmašīnas "Tornado" ar izlūkošanas tehnoloģiju, kas var uzņemt augstas izšķirtspējas fotogrāfijas un attēlus infrasarkano staru diapazonā pat naktī un sliktos laikapstākļos un pārraidīt tos reālajā laikā.

Vācijas fregate savukārt palīdzēs Vidusjūrā aizsargāt Francijas lidmašīnas bāzes kuģi "Charles de Gaulle", no kura iznīcinātāji veic uzlidojumus, un Vācija nodrošinās šiem iznīcinātājiem arī degvielas uzpildes iespējas gaisā.

Operācija sāksies ļoti ātri, tiklīdz tiks iegūts mandāts, ko valdība gatavojas panākt vēl šogad, sacīja Vācijas Bruņoto spēku komandieris ģenerālis Folkers Vīkers.

Viņš sacīja, ka tiks nosūtīti četri līdz seši "Tornado", lai nodrošinātu izlūkošanu pat sliktos laika apstākļos un naktīs.

Jautāts, vai Vācija ir izvairījusies no tiešas dalības gaisa uzlidojumos, ģenerālis Vīkers sacīja, ka starptautiskajai koalīcijai jau ir pietiekami līdzekļi un spēki un tas, kas šobrīd ir nepieciešams, ir izlūkošana, lai šos spēkus varētu efektīvāk izmantot. "Mūsu "Tornado" tur var daudz līdzēt," viņš piebilda.

Pašreiz norisinās sarunas ar Turciju un Jordāniju par lidmašīnu izvietošanu Indžirlikā, kur izvietotas arī ASV iznīcinātāji, un Ammānā.

Turcija noliedz uzlidojumu apturēšanu "Daesh" pozīcijām Sīrijā

Turcija ir noliegusi, ka pēc Krievijas lidmašīnas notriekšanas būtu uz laiku apturējusi teroristiskā grupējuma "Daesh” pozīciju bombardēšanu Sīrijā.

Iepriekš laikraksts "Hurriyet" vēstīja, ka Ankara esot "uz laiku" apturējusi uzlidojumus, lai izvairītos no tālākas krīzes padziļināšanās.

"Abas puses nolēma rīkoties piesardzīgi, līdz atjaunos dialoga kanālus spriedzes mazināšanai," atsaucoties uz avotiem drošības dienestos, rakstīja avīze.

Taču kāda valdības amatpersona šīs ziņas noliegusi.

"Šobrīd Turcija joprojām ir pilnībā apņēmusies starptautiskās koalīcijas sastāvā cīnīties ar “Daesh," amatpersona sacīja aģentūrai AFP. "Mūsu politika saglabājas nemainīga, un šādi apgalvojumi tāpēc ir nepatiesi."

"Turcijas piedalīšanos koalīcijas gaisa triecienos nosakām vienīgi mēs paši un mūsu sabiedrotie atkarībā no militāro notikumu kopīga izvērtējuma kaujaslaukā un no loģistiskas vajadzībām," uzsvēra amatpersona.

Laikraksts: Krievija gatavojas Sīrijā atvērt otru aviācijas bāzi

Krievija gatavojas paplašināt savu militāro operāciju Sīrijā un atvērt otru aviācijas bāzi, uz kurieni nosūtīs papildu lidmašīnas un karavīrus, vēsta Lielbritānijas laikraksts "The Times".

Pēc tā rīcībā esošās informācijas, aviācijas bāzē Sīrijas centrālās daļas pilsētas Homsas tuvumā jau izvietoti Krievijas kaujas helikopteri un kontingents tās sagatavošanai. Kā pastāstīja "vietējais aktīvists", 50 līdz 60 krievu karavīru bāzē ieradušies pirms mēneša un atveduši jaunu tehniku.

Kā vēsta reģiona laikraksti, aviācijas bāzē tiek plānots izvietot vairāk nekā 50 lidmašīnas, izlūku un īpašo uzdevumu spēku brigādi un apkalpojošo kontingentu. Kopējais krievu karavīru skaits varētu sasniegt aptuveni tūkstoti.

Kuveitas avīze "Al Rai" atsaucas uz augsta ranga Sīrijas armijas amatpersonu, ka bāzē ir 45 labi nocietināti lidmašīnu angāri, kas var izturēt artilērijas apšaudi, kā arī divi skrejceļi. Kā pastāstīja amatpersona, Krievijas aviācijas atbalsts šajā reģionā palīdzēs prezidenta Bašara al Asada spēkiem uzbrukumā džihādistu kontrolētajām pilsētām Palmīrai un Karjateinai.

Tā "Al Rai" pastāstīja, ka Krievija apsolījusi kaujas lidmašīnu skaitu palielināt līdz 100, lai apmierinātu Sīrijas valdības sauszemes spēku vajadzības. Maskava arī sūta uz Sīriju lielu daudzumu raķešu sistēmu "Grad" un ieroču sistēmas TOS-1 "Buratino".

Krievija kopš 30. septembra veic uzlidojumus no aviobāzes Hmeimimā, Sīrijas Latākijas provincē, šādi sniedzot atbalstu Asada valdībai.

 

Dalies ar šo ziņu