Polija vēlas NATO-Krievijas līguma anulēšanu

Ārvalstīs
LETA--AFP
Vaščikovskis
Foto: Publicitātes foto

Polija vēlas, lai 1997. gada NATO-Krievijas līgums tiktu anulēts un alianse varētu Polijas teritorijā izvietot pastāvīgas militārās bāzes, ko, kā uzstāj Maskava, šī vienošanās aizliedz.

Polija vēlas NATO-Krievijas līguma anulēšanu

Līgums ir jāatceļ, jo tas rada "nevienlīdzību" alianses veco un jauno dalībvalstu starpā, intervijā laikrakstam "Gazeta Wyborcza" sacīja Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

1997. gada līgumā teikts, ka vecajām NATO dalībvalstīm "nav nodoma, plānu un iemesla izvietot kodolieročus jaunajās dalībvalstīs".

Krievija uzstāj, ka šī nosacījuma dēļ jaunajās dalībvalstīs nevar tikt izvietotas pastāvīgas bāzes un karaspēks.

Vaicāts, vai viņš vēlas, lai šis līgums tiktu anulēts, ministrs atbildēja: "Jā. Šī vienošanās bija politiska savā raksturā, tā nebija juridiski saistoša, un tā tika noslēgta citādā politiskā kontekstā."

"Mēs pieprasām vienlīdzīgu drošības līmeni" vecajām un jaunajām dalībvalstīm, viņš piebilda.

"NATO nevar būt divi drošības līmeņi, proti, viens Rietumeiropai ar ASV karaspēku, ar militārajām bāzēm un aizsardzības iekārtām un otrs Polijai - bez šiem elementiem."

"Polija ir Krievijas kaimiņš, un tāpēc mēs par to runājam skaidri," norādīja ministrs.

"Vācieši saka, ka tas [atteikšanās no 1997. gada līguma] radīs spriedzi attiecībās ar Krieviju. Mēs jautājam - kā ērtības jums rūp vairāk? Valsts, kas ir jūsu NATO un Eiropas Savienības sabiedrotais, vai arī valsts, kas nav [šo organizāciju] dalībniece un ir iesaistījusies savā trešajā karā - ar Gruziju, Ukrainu un tagad Sīrijā?" vaicāja ministrs.

Dalies ar šo ziņu