ASV un Francija vienojušās pastiprināt militāro darbību pret džihādistu grupējumu "Daesh"

Konfliktu zonas
LETA—DPA/AFP/REUTERS, BNS/AFP
Sīrija
Foto: Foto: nato.int

ASV un Francija, kas operācijā iesaistījusi pat aviācijas bāzes kuģi, vienojušās pastiprināt militāro darbību pret džihādistu grupējumu "Daesh", pēc tikšanās Baltajā namā paziņojis ASV prezidents Baraks Obama un Francijas prezidents Fransuā Olands.

ASV un Francija vienojušās pastiprināt militāro darbību pret džihādistu grupējumu "Daesh"; Krievija gatava iesaistīties aliansē

Olands norādīja, ka abi ar Obamu ir apņēmības pilni iznīcināt "Daesh", pastiprinot gaisa uzlidojumus Sīrijā un Irākā, paplašinot apmaiņu ar izlūkošanas informāciju un sadarbību pie Turcijas un Sīrijas robežas, lai ierobežotu teroristu plūsmu.

"Šodien mēs vēlējāmies dalīties mūsu apņēmībā cīnīties ar terorismu jebkur un visur," pēc traģiskajiem Parīzes teroraktiem norādīja Francijas prezidents.

Tomēr viņš uzvēra, ka Francija nesūtīs savus sauszemes spēkus uz Sīriju.

"Francija militāri neiejauksies uz vietas. Tas jādara vietējiem spēkiem," norādīja Olands.

Krievija gatava iesaistīties aliansē pret "Daesh" kopā ar Franciju, ASV un pat Turciju

Cīņā pret teroristu grupējumu "Daesh" Krievija ir gatava iesaistīties kopīgā aliansē ar Franciju, ASV un pat Turciju, trešdien paziņojis Krievijas vēstnieks Francijā Aleksandrs Orlovs.

"Mēs esam gatavi (..) plānot uzbrukumus "Daesh" kopā un veidot kopīgus spēkus ar Franciju, ASV, ar visām valstīm, kas vēlas būt šajā koalīcijā," paziņoja vēstnieks.

"Ja arī Turcija vēlas iesaistīties, tā ir laipni gaidīta," neskatoties uz spriedzi abu valstu attiecībās pēc Krievijas kaujas lidmašīnas notriekšanu pie Sīrijas robežas, norādīja Orlovs.

Baltijas valstis nepievienosies Rietumu koalīcijai cīņā ar "Daesh", ja tajā būs arī Krievija

Baltijas valstis nepievienosies nevienai Rietumu koalīcijai cīņā ar "Daesh" kaujiniekiem, ja tajā būs arī Krievija, piektdien paziņoja triju valstu prezidenti.

"Lietuva nepiedalīsies nevienā jaunā koalīcijā, kurā Krievija piedalās vai vēlētos piedalīties. Līdz pat šai dienai Krievija ir okupējusi vienas valsts teritoriju un veic karadarbību divās valstīs, Ukrainā un Gruzijā," pēc tikšanās ar pārējo Baltijas valstu prezidentiem teica Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Mums nopietni jāapdomā jebkādas koalīcijas veidošana, kurā būtu tāds agresors kā mūsu kaimiņš," žurnālistiem stāstīja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Savukārt Latvijas prezidents Raimonds Vējonis norādīja, ka situācijai Eiropas Savienībā (ES) un pie tās dienvidu robežām "nevajadzētu novērst mūsu uzmanību no Ukrainas". "Mūsu kopīgais uzdevums ir saglabāt Ukrainas jautājumu augstu ES dienaskārtībā līdz pilnīgai Minskas vienošanās izpildei," viņš norādīja.

Kemerons vēlas Lielbritānijas iesaistīšanos uzlidojumos pret "Daesh", piedāvā Kipras bāzi

Lielbritānijai būtu jāiesaistās Sīrijā kopā ar Franciju un citiem partneriem uzlidojumos sunnītu džihādistu grupējumam "Deash", pirmdien, uzturoties Parīzē, sacīja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

Runājot ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu kopīgā preses konferencē, Kemerons atzina, ka piedāvājis Francijai izmantot Lielbritānijas aviācijas bāzi Kiprā, kā arī papildu palīdzību degvielas uzpildēm gaisā.

"Es noteikti atbalstu prezidenta Olanda soļus, ko viņš ir spēris pret "Daesh" Sīrijā, un tā ir mana cieša pārliecība, ka arī Lielbritānijai vajadzētu rīkoties tāpat," viņš sacīja, piebilstot, ka šis jautājums ir jāpieņem parlamentam.

Ņemot vērā islāmistu Parīzē šomēnes sarīkotos slaktiņus, britu likumdevēji varētu sliekties par labu uzlidojumu sākšanai.

Kemerons gribētu izvairīties no 2013.gada scenārija atkārtošanās, kad parlaments nobalsoja pret uzlidojumu sākšanu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem.

Olands savukārt sacīja, ka Francija plāno intensificēt uzlidojumus "Daesh" mērķiem Sīrijā, norādot, ka no pirmdienas Francijas vienīgais aviācijas bāzes kuģis "Charles de Gaulle" būs ieņēmis pozīcijas, lai varētu uzsākt triecienus pret džihādistiem.

Francija sāk izmantot aviācijas bāzes kuģi gaisa triecienos pret “Daesh”

Francija pirmdien sāka izmantot aviācijas bāzes kuģi “Charles de Gaulle” gaisa triecienu veikšanai pret džihādistu grupējumu “Daesh”, vispirms darot to Irākā un pēc tam – Sīrijā.

No bāzeskuģa, kas izvietots Vidusjūras austrumdaļā, izlidoja četri iznīcinātāji “Rafale Marine”, pievienojoties diviem Gaisa spēku iznīcinātājiem “Mirage 2000” “Deash” objektu bombardēšanā Sīrijā, paziņoja Francijas Aizsardzības ministrija.

Uzlidojumi notika pirmdienas vakarā Sīrijas ziemeļu pilsētā Rakā, kas ir galvenā džihādistu kontrolētā pilsēta Sīrijā. Tika iznīcināti visi mērķi, tostarp vadības centrs, automašīnu pagaidu noliktavas un tehniskās apkopes vietas.

Dažas stundas pirms tam Francija paziņoja, ka pirmdien sākusi pirmos gaisa triecienus no šī bāzes kuģa, uzbrūkot ”Daesh” Irākā. 

Uzlidojumi notika 10 dienas pēc Parīzes teroraktiem, kuros nogalināti 130 cilvēki un par kuriem uzņēmusies atbildību “Deash”.

Francija pēc šiem teroraktiem pastiprināja cīņu pret “Daesh”, un Francijas lidmašīnas pēdējās dienās ir veikušas vairākus uzlidojumus Rakai no bāzēm Jordānijā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

26 iznīcinātāji uz bāzes kuģa “Charles de Gaulle” trīskāršo Francijas spēju veikt gaisa triecienus šajā reģionā.

Dalies ar šo ziņu