Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kara lidmašīnu

Konfliktu zonas
LETA--AFP/RIA NOVOSTI/TASS
F54639CC142C485599DF988DE266562C.jpg

Turcijas Gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kaujas lidmašīnu pēc tās gaisa telpas pārkāpšanas, vēsta Turcijas mediji un amatpersonas.

Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kara lidmašīnu

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas iznīcinātājs "Su-24". Krievija uzsver, ka lidmašīna nav pārkāpusi Turcijas robežu un tā notriekta no zemes.

Kā pavēstīja Turcijas Ģenerālštābs, Turcijas iznīcinātāji "F-16" atklāja uguni uz reaktīvo lidmašīnu pēc brīdinājumu izteikšanas, ka tā pārkāpj Turcijas gaisa telpu.

"24. novembrī ap plkst. 9.20 neatpazīta lidmašīna Hatajas reģionā piecu minūšu laikā saņēma desmit brīdinājumus, taču, neskatoties uz to, pārkāpa Turcijas gaisa telpu. Reaģēšanas noteikumu ietvaros divi mūsu "F-16", kas veica tajā reģionā patrulēšanu, izrādīja šai lidmašīnai pretestību," teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

Mediju izplatītā video redzams, kā lidmašīna uzliesmo gaisā un degoša nogāžas Sīrijas robežas pusē.

Turcijas mediji ziņo, ka divi lidmašīnas piloti katapultējušies, šo informāciju apstiprinājusi arī Krievija. Kā paziņoja novērotāju organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR), pilotu liktenis nav zināms.

"Krievijas helikopteri šobrīd pārmeklē rajonu, kur ar saviem izpletņiem piezemējās piloti," pavēstīja SOHR.

Tikmēr Turcijas mediji ziņo, ka vienu pilotu Sīrijā sagūstījuši nemiernieki.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu uzdevis Ārlietu ministrijai veikt konsultācijas ar ANO, NATO un ieinteresētajām pusēm par situāciju uz Sīrijas robežas.

Tikmēr NATO paziņoja, ka rūpīgi seko līdzi incidentam ar Krievijas lidmašīnu un uztur kontaktus ar Turcijas varasiestādēm.

Pēc Krievijas uzlidojumu sākšanās nemiernieku pozīcijām Sīrijā 30. septembrī tās lidmašīnas vairākkārt ielidojušas Turcijas gaisa telpā, kā arī izsekojušas Turcijas iznīcinātājus "F-16".

Dalies ar šo ziņu