Sīrijas drošības spēki ar Krievijas gaisa atbalstu uzbrukuši stratēģiski svarīgam apgabalam

Konfliktu zonas
LETA—DPA/AFP/BBC
Sīrija
Foto: Foto: AP Photo

Sīrijas drošības spēki ar Krievijas gaisa atbalstu ceturtdien uzbrukuši stratēģiski svarīgam apgabalam, ko kontrolē islāmistu nemiernieki, paziņojusi novērotāju organizācija "The Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) un vēsta Sīrijas mediji.

Sīrijas drošības spēki ar Krievijas gaisa atbalstu uzbrukuši stratēģiski svarīgam apgabalam

Krievijas lidmašīnas veica vairākus uzlidojumus Hamas ziemeļrietumu piepilsētām, ziņoja SOHR.

Islāmistu koalīcija, kurā ietilpst arī starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" Sīrijas atzars "Al Nusra", jūlijā sagrāba savā kontrolē šo apgabalu, ko līdz tam kontrolēja prezidenta Bašara al Asada spēki.

Apgabals ir nozīmīgs, jo tajā savienojas Hamas, Idlibas un Latākijas provinces.

Islāmistu kaujinieki maijā iekaroja lielāko daļu pilsētu Idlibas provincē, kas bija smags trieciens Sīrijas armijai.

Sīrijas armijas ģenerālis: Krievijas gaisa uzlidojumi vājinājuši "Daesh"

Krievijas gaisa uzlidojumi Sīrijā ir vājinājuši teroristu grupējumu "Daesh" un citus bruņotos grupējumus un stiprinājuši Sīrijas armiju, ceturtdien paziņojis Sīrijas bruņoto spēku štāba priekšnieks.

"Pēc Krievijas gaisa uzbrukumiem, kas vājināja "Daesh" un citas teroristu organizācijas, Sīrijas bruņotie spēki ir saglabājuši militāro iniciatīvu," paziņoja bruņoto spēku štāba priekšnieks ģenerālis Ali Abdullahs Ajubs.

Krievijas lidmašīnas kopš 30.septembra veic uzlidojumus Sīrijā. Maskava apgalvo, ka gaisa triecieni vērsti pret teroristu organizācijas "Daesh" pozīcijām, bet Rietumi pārmetuši Krievijai, ka uzlidojumos cietuši galvenokārt Sīrijas mērenie nemiernieki, kas cīnās pret Damaskas režīmu.

ASV aizsardzības ministrs: Krievija drīz cietīs zaudējumus Sīrijā

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters ceturtdien paziņoja, ka Krievija pēc sava militārā atbalsta izvēršanas Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam drīz cietīs zaudējumus.

Viņš kritizēja Krievijas uzvedību, nosaucot to par "ekscentrisku un pašiznīcinošu", un brīdināja, ka Maskavai nāksies saskarties ar pretreakciju.

"Mēs neesam [piekrituši] un nepiekritīsim sadarboties ar Krieviju tikmēr, kamēr viņi turpinās sekot šai kļūdainajai stratēģijai," sacīja Kārters un norādīja uz Krievijas spēku "arvien neprofesionālāko uzvedību".

"Tam būs sekas attiecībā pret pašu Krieviju, kura saprotami baidās no uzbrukumiem. Un es arī sagaidu, ka turpmākajās dienās krievi sāks ciest zaudējumus Sīrijā," Kārters teica NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, kura veltīta Sīrijas krīzei.

Viņš nosodīja Maskavas bezatbildīgo rīcību Sīrijā, riskējot izraisīt sadursmes ar ASV un citu valstu lidmašīnām, kas veic uzlidojumus "Daesh" pozīcijām Sīrijā.

"Viņi bez brīdinājuma izšāva spārnotās raķetes no Kaspijas jūras, viņi pietuvojušies tikai dažu kilometru attālumā vienam no mūsu bezpilota lidaparātiem," sacīja Kārters. "Viņi ar Sīrijas režīmu uzsākuši kopīgu sauszemes ofensīvu, sadauzot fasādi, ka viņi tur atrodas karot ar "Daesh"."

ASV amatpersona: Četras Krievijas spārnotās raķetes nokritušas Irānas teritorijā

Četras Krievijas spārnotās raķetes, kas trešdien tika raidītas uz mērķiem Sīrijas teritorijā, nokritušas Irānā, ceturtdien paziņojusi ASV amatpersona.

Šis avots, kas vēlējies palikt anonīms, apstiprinājis informāciju, ko neilgi pirms tam sniedza CNN, taču nav sniedzis konkrētākas ziņas par to, kur šīs raķetes nokritušas un vai tās prasījušas cilvēku upurus.

Krievijas Aizsardzības ministrija šo informāciju noliedz.

"Jebkurš profesionālis zina, ka šo operāciju laikā mēs vienmēr fiksējam mērķi pirms un pēc trieciena. Visas mūsu spārnotās raķetes trāpīja mērķī," paziņojumā norādīja Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālis Igors Konašenkovs.

Irānas ziņu aģentūra "Irna" trešdien ziņojusi, ka Irānas Rietumazerbaidžānas provincē, kas varētu būt bijusi Krievijas raķešu ceļā, nokritis "nezināms lidojošs objekts", vēsta BBC.

Savukārt Irānas konservatīvie mediji ziņas par raķešu nokrišanu Irānā nodēvējuši par "ASV psiholoģiskajām operācijām pret Maskavu".

Francija Sīrijā bombardē "Daesh" objektus

Francijas Gaisa spēku  lidmašīnas ceturtdien vakarā veikušas otro uzlidojumu operāciju pret džihādistu grupējuma "Daesh" mērķiem, piektdien pavēstīja Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns.

"Divi iznīcinātāji "Rafale" nometuši bumbas uz "Daesh" treniņnometni," ministrs sacīja radio "Europe 1", piebilstot, ka uzlidojumi tiks turpināti.

"80 līdz 90%" Krievijas uzlidojumu Sīrijā ir vērsti uz to, lai nostiprinātu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdības pozīcijas, sacīja Ledriāns.

"Krievijas armijas operācijas pēdējo desmit dienu laikā nav bijušas vērstas pret "Daesh", viņu galvenais mērķis ir Bašara al Asada drošība," viņš norādīja.

Pirmos uzlidojumus Sīrijā Francija veica 27. septembrī.

Dalies ar šo ziņu