Krievijas parlaments ļauj Putinam izmantot karaspēku Sīrijā

Konfliktu zonas
LETA--DPA/REUTERS/NEWSRU.COM/AFP/DW/BNS/AFP
BBCE3DBD7E144E25B8F375DD9B751499.jpg

Krievijas parlamenta augšpalāta trešdien atbalstīja prezidenta Vladimira Putina lūgumu par Krievijas karaspēka izmantošanu Sīrijā.

Krievijas parlaments ļauj Putinam izmantot karaspēku Sīrijā; ASV pieprasīts aizvākt savas kaujas lidmašīnas

Prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs gan pavēstīja, ka pilnvarojums paredz vienīgi gaisa spēku izmantošanu un sauszemes spēki karadarbībā Sīrijā netikšot iesaistīti.

Ivanovs norādīja, ka lēmums pieņemts, pamatojoties uz Sīrijas prezidenta Bašara al Asada lūgumu sniegt militāro palīdzību.

"Sīrijas prezidents ir vērsies pie mūsu valsts vadības ar lūgumu sniegt militāro palīdzību," žurnālistiem Maskavā sacīja Ivanovs.

Augšpalātas locekļi Putina lūgumu dot pilnvarojumu spēka pielietošanai Sīrijā atbalstīja vienbalsīgi.

"Mēs nerunājam par kaut kādu ārpolitikas mērķu sasniegšanu vai kaut kādu ambīciju apmierināšanu, par ko mūs regulāri apsūdz mūsu Rietumu partneri. Mēs runājam tikai un vienīgi par Krievijas nacionālajām interesēm," uzsvēra Ivanovs.

Krievijas Aizsardzības ministrija vēl pagājušajā nedēļā ziņu aģentūrai DPA atzina, ka teroristiskā grupējuma "Daesh" rindās karo aptuveni 2400 Krievijas pilsoņu un Maskava "ir satraukta par draudiem, kas var rasties, ja viņi atgriezīsies dzimtenē".

Lai atbalstītu Sīrijas valdības karaspēku, Krievija gatavojas izmantot netālu no Vidusjūras piekrastes Latākijas pilsētas izvietotās lidmašīnas un helikopterus, atsaucoties uz informētu avotu, vēsta "Interfax".

Atsevišķi mediji Tuvajos Austrumos ziņo, ka krievu lidmašīnas Sīrijā jau sākušas uzlidojumus, taču Kremlis atteicies to apstiprināt.

Krievija pieprasījusi ASV aizvākt kara lidmašīnas no Sīrijas gaisa telpas

Krievija trešdien pieprasījusi ASV aizvākt visas savas militārās lidmašīnas no Sīrijas gaisa telpas, televīzijas kanālam "Fox News" pavēstījušas amerikāņu amatpersonas.

Amatpersonas pastāstījušas, ka Maskava nosūtījusi ASV oficiālu notu, pieprasot aizvākt no Sīrijas gaisa telpas amerikāņu militārāslidmašīnas, jo virs Sīrijas tagad lidojumus veic Krievijas iznīcinātāji.

Tomēr, kā "Fox News" izteikušās Pentagona amatpersonas, ASV lidmašīnas nepakļausies Krievijas prasībām.

"Nekas neliecina, ka mēs mainītu operācijas virs Sīrijas," norādīja kāda augsta amatpersona Aizsardzības ministrijā.

ASV un Krievija pārrunās militārās aktivitātes Sīrijā

ASV un Krievija pārrunās savas aktivitātes pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā, otrdien paziņoja Pentagons.

Aizsardzības ministrs Eštons Kārters devis rīkojumu saviem padotajiem "atvērt komunikācijas līnijas ar Krieviju par sadursmju novēršanu," pavēstīja Pentagona pārstāvis Pīters Kuks.

Kārtera rīkojums ļauj noprast, ka jautājumā par "Deash" apkarošanu abu pušu viedokļi varētu būt līdzīgi, taču mērķis ir cīņa pret "Daesh", nevis par to, lai aizstāvētu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Vēl viens sarunu mērķis ir nodrošināt, lai Krievijas militārā aktivitāte Sīrijā netraucētu ASV vadītās koalīcijas operācijām, norādīja Kuks.

Pentagons vēlas garantēt koalīcijas gaisa spēku drošību. Triecienus pret "Deash" kaujiniekiem ASV sāka 2014.gada augustā Irākā, bet mēnesi vēlāk - arī Sīrijā.

Sarunu norises grafiks tiks saskaņots tuvākajās dienās, pavēstīja Kuks.

Tomēr ASV neatjaunos militārās attiecības ar Maskavu, kas tika pārtrauktas, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Ģenerāli Brīdlovu satrauc Krievijas militārās klātbūtnes palielināšana Sīrijā

NATO un ASV bruņoto spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs ir satraukts par Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanu Sīrijas ziemeļrietumos.

Ģenerālis Brīdlovs Vācijas Māršala fondā Vašingtonā paziņoja, ka Krievija nosūtījusi uz Sīriju modernu bruņojumu vairāk, nekā būtu vajadzīgs cīņai pret džihādistu grupējumu “Daesh”, tātad tas paredzēts Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma aizsargāšanai.

Viņš sacīja, ka lidlaukos Sīrijas ziemeļrietumos no Krievijas ir atvestas “ļoti sarežģītas” pretgaisa aizsardzības iekārtas un lidmašīnas, bet “Daesh” nav lidmašīnu, pret kurām varētu lietot šo Krievijas piegādāto tehniku.

Saskaņā ar Pentagona datiem Krievija ir nosūtījusi uz aviācijas bāzi Sīrijas Latakijas provincē vismaz 500 karavīru, iznīcinātājus, artilēriju, tankus un citu militāro tehniku.

Ģenerālis Brīdlovs izteica pieņēmumu, ka Krievijas atsūtītajā bruņojumā ir “zeme-gaiss” tipa raķešu aizsardzības sistēmas SA15 un SA22, kas izmantojamas pretinieka lidmašīnu notriekšanai. “Es neesmu redzējis, ka ”Daesh” lidotu ar kādām lidmašīnām, kuru notriekšanai vajadzētu SA15 vai SA22,” sacīja ģenerālis.

Viņš konstatēja, ka Krievija mēģina aizsargāt Asada režīmu “pret tiem, kas izdara spiedienu uz to”.

Viņš brīdināja Krieviju neveidot jaunu pretgaisa aizsardzības zonu Vidusjūras austrumos. Ģenerālis Brīdlovs atzīmēja, ka Krievija jau ir izveidojusi šādu zonu Melnajā jūrā, izvietojot raķešu baterijas anektētajā Krimā, un izmanto Kaļiņingradas apgabalu šāda pretgaisa aizsardzības “burbuļa” radīšanai virs Baltijas jūras.

ASV pagaidām aptur Sīrijas nemiernieku apmācīšanu

Pentagons otrdien paziņoja, ka apturējis mēreno Sīrijas nemiernieku sūtīšanu uz apmācībām Turcijā un Jordānijā.

Apmācību operācija, kuras mērķis bija nemiernieku sagatavošana cīņai ar teroristisko grupējumu "Deash", izpelnījusies kritiku par tās neveiksmīgo sākumu, un Pentagons cenšas šobrīd saglābt šo projektu, kam atvēlēts pusmiljards dolāru.

Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Pīters Kuks norādīja, ka visa programma tiek "pārskatīta", kaut arī ASV spēki joprojām piesaista apmācāmos.

"Programmu pārskatot, mēs esam apturējuši jaunu rekrūšu reālu sūtīšanu no Sīrijas," atzina Kuks.

"Mēs arī turpinām sniegt atbalstu pašreizējiem spēkiem uz vietas un apmācīt patlaban programmā iesaistītās grupas," piebilda Pentagona pārstāvis.

Programmas pirmais "izlaidums" tika izklīdināts grupējumu "Al Qaeda" vietējās filiāles "Al Nusra" uzbrukumā.

Savukārt pagājušajā nedēļā Pentagons atzina, ka otrā apmācītā grupa, kurā ietilpa apmēram 70 cilvēki, atdevusi ieročus un munīciju "Al Nusra" kaujiniekiem, domājams, apmaiņā pret drošu atkāpšanos.

Saūda Arābija apsver militārus līdzekļus Asada gāšanai

Saūda Arābijas ārlietu ministrs Adels ad Džubeirs otrdien paziņojis, ka Rijāda varētu apsvērt militārus līdzekļus, lai atbrīvotos no Sīrijas prezidents Bašara al Asada, tomēr priekšroku dotu politiskam risinājumam, kas nodrošinātu viņa aiziešanu.

Džubeirs noraidīja Krievijas mudinājumus sniegt Asadam atbalstu cīņā ar teroristisko grupējumu "Deash", norādot, ka Sīrijas prezidentam labākais būtu pašam atkāpties no amata.

"Ar visu pienākošos cieņu pret krieviem vai jebkuru citu, Asadam Sīrijā nav nākotnes," žurnālistiem Ņujorkā pēc tikšanās ar Rijādas sabiedrotajiem norādīja Saūda Arābijas ārlietu ministrs.

Viņš piebilda, ka no Rijādas viedokļa, pastāv divi ceļi, kā panākt situācijas risinājumu Sīrijā.

"Viena iespēja ir politiskais process, kurā būtu pārejas padome," ko saskaņā ar Ženēvas 2012.gada vienošanos izveidotu no opozīcijas un režīma pārstāvjiem un kurai Asads nodotu varu, norādīja Džubeirs.

Viņš piebilda, ka Rijāda priekšroku dotu šādam risinājumam.

"Otra iespēja ir militārā, kas arī beigtos ar Bašara al Asada atstādināšanu no varas. Tas var būt ilgāks process un graujošāks process, taču tā ir vienīgi Bašara al Asada izvēle," brīdināja ministrs.

Viņš gan neprecizēja, kāds varētu būt militārais risinājums, taču atzina, ka Rijāda jau tagad atbalsta "mērenos" nemierniekus cīņā pret Sīrijas režīmu.

Džubeirs netieši kritizēja arī ASV un citus Asada režīma pretiniekus, atzīstot, ka viņi arī ir atbildīgi par sīriešu bēgļu plūsmu, kas šobrīd pārpludina Eiropu.

Viņš norādīja, ka Saūda Arābija jau sen aicinājusi izveidot Sīrijā lidojumu aizlieguma zonu un nopietni ķerties pie nemiernieku apbruņošanas.

Ja tas būtu izdarīts savlaicīgi, "mēs šāda situācijā neatrastos", uzsvēra ministrs.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Deash" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos.

Maskava pēdējās nedēļās cenšas ieņemt aktīvāku starpnieka lomu attiecībā uz Sīrijas pilsoņkaru un starptautiskajiem centieniem cīnīties pret teroristu grupējumu "Daesh", kas kontrolē prāvas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Dalies ar šo ziņu