Putins: Krievija pašreiz neplāno kaujas operācijas Sīrijā; Francija sāk uzlidojumus “Daesh” pozīcijā

Konfliktu zonas
LETA—AFP/REUTERS/DPA
Putins
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Krievija pašreiz neplāno kaujas operācijas Sīrijā, bet pastiprinās atbalstu prezidenta Bašara al Asada režīmam, svētdien intervijā raidorganizācijai CBS paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Putins: Krievija pašreiz neplāno kaujas operācijas Sīrijā; Francija sāk uzlidojumus “Daesh” pozīcijām

Maskava pēdējā laikā palielinājusi savu militāro klātbūtni Sīrijā, nosūtot turp tankus un iznīcinātājus, raisot bažas par iespējamiem uzbrukumiem teroristu organizācijai "Daesh" vai citiem grupējumiem.

Tomēr Putins intervijā CBS sacīja, ka pašreiz nekas tāds netiek plānots.

"Krievija nepiedalīsies nekādās karavīru operācijās Sīrijas teritorijā vai citās valstīs. Nu, vismaz pašreiz mēs to neplānojam," sacīja Putins, kurš pirmdien uzstāsies ar runu ANO Ģenerālajā asamblejā, kur, domājams, aizstāvēs Asadu.

Tomēr Putins pavēstīja, ka tiek apsvērta iespēja pastiprināt sadarbību ar Asadu un partneriem citās valstīs.

Komentējot Asada režīma brutālo kaujas taktiku, tostarp tā dēvēto mucu bumbu izmantošanu pret civiliedzīvotājiem, Putins sacīja, ka tā ir ienaidnieku sadomāta propaganda.

"Bloomberg": Krievija varētu sākt patstāvīgus uzlidojumus "Deash"

Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavojas sākt patstāvīgus uzlidojumus Sīrijā džihādistu grupējumam "Daesh", ja ASV noraidīs viņa ierosinājumu cīnīties pret sunnītu teroristiem kopīgiem spēkiem, atsaucoties uz saviem avotiem, trešdien vēsta ziņu medijs "Bloomberg".

Putins vēlas, lai ASV un to sabiedrotie piekrīt koordinēt operācijas pret "Daesh" ar Krieviju, Irānu un Sīrijas armiju centienos apturēt krīzi, kas turpinās jau piekto gadu, atsaucoties uz kādu Kremlim tuvu avotu un Krievijas Aizsardzības ministrijas padomnieku, vēsta medijs.

Putins ierosinājis veikt kopīgu militāru operāciju pa "paralēliem ceļiem", vienlaikus īstenojot politisku pāreju un mazinot Sīrijas prezidenta Bašara al Asada lomu, kas ir galvenā ASV prasība. Atbilstoši "Bloomberg" ziņām Krievija priekšlikumus nodevusi ASV.

Putins ir neapmierināts ar ASV kavēšanos sniegt atbildi un viņš ir gatavs Sīrijā rīkoties patstāvīgi, medijam norādījis avots.

Avots: Krievija turpina pastiprināt savu militāro klātbūtni Sīrijā

Krievija turpina pastiprināt savu militāro klātbūtni Sīrijā, kur sestdien tās jaunajā aviācijas bāzē nolaidusies kārtējā transportlidmašīna, paziņojis avots Sīrijas armijā.

Tā ir 15.diena pēc kārtas, kad Krievijas transportlidmašīnas piegādā karavīrus un bruņojumu Hmeimimas bāzē Latākijas provincē, sacīja avots, kurš vēlējās palikt anonīms.

"Pēdējās divas nedēļas un arī šodien Hmeimimā katru rītu nolaižas Krievijas kravas lidmašīna," sacīja avots, piebilstot, ka visas lidmašīnas pavada iznīcinātāji.

Kāda augsta Sīrijas amatpersona pavēstījusi, ka Krievijas militārā iesaistīšanās ir pagrieziena punkts vairāk nekā četru gadus ilgajā karā.

ASV veiktā sīriešu kaujinieku apmācība ir pretlikumīga

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā ASV telekanāliem paziņojis, ka Savienoto Valstu veiktā sīriešu kaujinieku apmācība ir pretlikumīga un uzsvēris, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads pelna starptautisku atbalstu cīņā pret teroristu organizācijām, liecina Kremļa svētdien publiskotie intervijas fragmenti.

"Pēc manām domām, militārā atbalsta sniegšana nelegālām struktūrām ir pretrunā moderno starptautisko tiesību principiem un ANO hartai," intervijā telekanāliem CBS un PBS sacījis Putins, norādot, ka ASV apmācītie sīriešu kaujinieki galu galā pievienojas islāmistiem.

Jau vēstīts, ka paralēli gaisa uzlidojumiem ASV arī atvēlējusi pusmiljardu dolāru "mēreno" sīriešu kaujinieku apmācīšanai Turcijā, cerot apmācīti līdz 5400 sīriešu cīņai pret teroristu grupējumu "Daesh".

Tomēr šī programma saskārusies ar vairākiem nopietniem šķēršļiem. Uz Sīriju nosūtītie kaujinieki ir pārbēguši, sakauti vai arī atdevuši bruņojumu islāmistu grupējumiem.

"Izrādās, ka tikai 60 no šiem kaujiniekiem ir pienācīgi apmācīti un tikai četriem vai pieciem cilvēkiem patiešām ir ieroči. Pārējie ir dezertējuši ar amerikāņu ieročiem, lai pievienotos "Daesh"," intervijā sacījis Putins, kuram pirmdien paredzēta tikšanās ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

Krievijas prezidents paudis viedokli, ka Asada režīms jāiekļauj starptautiskajos centienos cīnīties pret teroristu organizāciju "Daesh" un uzsvēris, ka Krievija atbalsta Asada valdību, pamatojoties uz ANO hartu.

"Mēs sniedzam palīdzību tika leģitīmām valdības iestādēm," sacījis Putins, piebilstot, ka pašreiz Sīrijas valdībai tiek piegādāti ieroči, tiek sniegs atbalsts militārajā apmācībā un sniegta humānā palīdzība sīriešu tautai.

ASV apmācītie sīriešu kaujinieki atdevuši bruņojumu ar "Al Qaeda" saistītam grupējumam

ASV apmācītu sīriešu kaujinieku grupa apmaiņā pret drošu ceļu ar "Al Qaeda" saistītajam grupējumam "Al Nusra" atdevusi daļu munīcijas un bruņojuma, piektdien paziņoja Pentagons.

"Diemžēl mēs šodien uzzinājām, ka Jauno Sīrijas spēku (NSF) vienība atdevusi "Al Nusra" sešus pikapus un daļu savas munīcijas," sacīja Pentagona pārstāvis kapteinis Džefs Deivss.

Savukārt ASV Centrālās pavēlniecības (CENTCOM) pārstāvis pulkvedis Patriks Raiders sacīja, ka kaujinieki savu bruņojumu atdevuši apmaiņā pret drošu ceļu caur "Al Nusra" darbības zonu. CENTCOM pārrauga operācijas pret "Daesh" Sīrijā un Irākā.

"Ja ziņas ir patiesas, ka NSF locekļi snieguši ekipējumu "Al Nusra", tas ir ļoti satraucoši un pārkāpj Sīrijas apmācības un ekipēšanas programmas instrukcijas," piebilda Raiders.

Pēc viņa teiktā, atdotie pikapi un munīcija ir aptuveni ceturtā daļa no ASV piešķirtajiem līdzekļiem NSF.

ASV izveidotā programma sīriešu kaujinieku apmācībai Turcijā ir saskārusies ar vairākām problēmām un izpelnījusies ASV likumdevēju kritiku.

ASV armijas centrālās pavēlniecības vadītājs ģenerālis Loids Ostins vēl pagājušajā nedēļā atzina, ka ar "Daesh" Sīrijā cīnās tikai "četri vai pieci" ASV apmācītie karotāji.

Pēc "Al Qaeda" Sīrijas atzara "Al Nusra" jūlijā notikušā uzbrukuma ASV apmācītajiem kaujiniekiem cīnīties palikuši tikai daži, Senāta Bruņoto spēku komitejas sēdē par ASV progresu cīņā ar džihādistiem pavēstīja Ostins.

Pagājušajā nedēļas nogalē uz Sīriju tika nosūtīta otra aptuveni 70 kaujinieku grupa un drīz sāka parādīties ziņas, ka viņi pārbēguši vai arī atdevuši bruņojumu.

Sākotnēji bija paredzēts, ka pusmiljardu dolāru vērtās programmas gaitā trīs gadu laikā ik gadu tiktu apmācīti aptuveni 5400 sīriešu.

Irāka cīņā ar "Daesh" pastiprina sadarbību ar Irānu, Sīriju un Krieviju

Cīņā ar teroristu organizāciju "Daesh" Irāka pastiprinās sadarbību ar Irānu, Sīriju un Krieviju, svētdien paziņojis valdības pārstāvis.

Tiks izveidota komiteja sadarbībai starp četrām valstīm, iesaistot militārās izlūkošanas jomas pārstāvjus, lai dalītos ar informāciju un analizētu to, atklāja Irākas premjerministra Haidera al Abadi preses pārstāvis.

Viņš sacīja, ka galvenā uzmanība tiks pievērsta teroristu kustības novērošanai un to iespēju ierobežošanai.

Irāka paziņojusi, ka vienošanās ar Maskavu panākta, pieaugot bažām par tūkstošiem krievu teroristu dalību grupējumā "Deash".

Abadi pārstāvis neatklāja, vai jaunā sadarbības komiteja jau sākusi darbu.

Francija sākusi uzlidojumus "Daesh" pozīcijām Sīrijā

Francija veikusi savus pirmos gaisa uzlidojumus teroristiskā grupējuma "Daesh" pozīcijām Sīrijā, svētdien paziņojis prezidenta birojs.

Uzlidojumi veikti mērķiem, kas identificēti izlūkošanas misijās pēdējās divās nedēļās, atklāja prezidenta birojs, piebilstot, ka operācija saskaņota ar reģionālajiem partneriem.

Francijas prezidents Fransuā Olands vēlāk paziņoja, ka gaisa uzbrukumos pilnībā iznīcināta "Daesh" kaujinieku treniņu nometne Deir ez Zorā, Sīrijas austrumos.

Uzlidojumus veikušas sešas Francijas lidmašīnas, tostarp iznīcinātāji "Rafale", atklāja prezidents, piebilstot, ka nākamajās nedēļās varētu sekot vēl citi uzbrukumi.

Prezidenta birojs ziņoja, ka izlūkošanas operāciajs pirms uzlidojumiem veiktas kopā ar koalīcijas partneriem, bet Francijas premjerministrs Manuels Valss uzsvēra, ka gaisa uzlidojumus Francija veikusi pati saviem spēkiem.

Parīze ir iesaistījusies ASV vadītajā koalīcijā pret "Daesh" un pēdējo gadu piedalījusies uzlidojumos grupējuma pozīcijām Irākā, bet līdz šim nebija veikusi uzlidojumus Sīrijā.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Daesh" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši aptuveni 250 000 cilvēku.

Dalies ar šo ziņu