Eksperti: Sīrijā, iespējams, tiek gatavoti divi jauni objekti Krievijas spēkiem

Konfliktu zonas
LETA—AFP, BNS/AFP
72EE7563307847F28957C9CFCBB60963.jpg

Uz ziemeļiem no Latākijas Aviācijas bāzes Sīrijā, iespējams, tiek gatavoti divi jauni objekti Krievijas spēku uzņemšanai, ziņo drošības jautājumiem veltītais žurnāls "Jane's Intelligence Review".

Eksperti: Sīrijā, iespējams, tiek gatavoti divi jauni objekti Krievijas spēkiem

Istamo ieroču glabāšanas komplekss un Sanobaras militārais komplekss, "šķiet, tiek gatavoti Krievijas spēku uzņemšanai", sacīja Londonā iznākošā žurnāla redaktors Roberts Munks. "Šajās aktivitātēs ir jaunu ēku celtniecība, ievērojamas platības tīrīšana, teritorijas labiekārtošana, un tur atrodas Krievijas armijas vienību izmantotās teltis."

Munks arī norādīja uz ievērojamo Krievijas reaktīvo iznīcinātāju skaita pieaugumu Latākijas lidostā, kuri redzami pirmdien izplatītos satelītattēlos, kas liecina par "strauju Krievijas ekspedīcijas spēku palielināšanu".

"Ievērojami paplašinot iespējas veikt uzbrukumus uz zemes, tas liecina par būtiskām izmaiņām Krievijas kaujasspējās Sīrijā," sacīja Munks.

"Sīrijā izvietoto Krievijas kaujas lidmašīnu vidū tagad ir četras kaujas lidmašīnas "Su-30SM", 12 triecienlidmašīnas "Su-25", 12 iznīcinātāji "Su-24M" un, iespējams, četri kaujas helikopteri "Ka-52"," norādīja Munks.

Vašingtona pēdējās nedēļās izteikusi arvien lielāku satraukumu par Krievijas soļiem Sīrijas prezidenta Bašara Al Asada režīma atbalstam un brīdinājusi, ka militārs atbalsts apdraud centienus panākt mieru.

ASV amatpersonas pirmdien paziņoja, ka Krievija uz Sīriju nosūtījusi 28 kaujas lidmašīnas.

Kerijs: Krievijas lidmašīnas Sīrijā, visticamāk, aizsargā savu bāzi

Krievija ir palielinājusi savu militāro lidmašīnu skaitu Sīrijā, bet pagaidām izskatās, ka tās izvietotas tikai savas bāzes aizsardzībai, nevis uzbrukuma kampaņas veikšanai, otrdien paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Jā, viņi ir palielinājuši lidmašīnu skaitu un tur ir zināma veida lidaparāti, kas, atkarībā no Krievijas lēmuma par tās ilgtermiņa nolūkiem, var raisīt jautājumus," sacīja Kerijs.

Vienlaikus viņš paziņoja, ka pašreiz pēc ASV armijas un ekspertu domām šīs lidmašīnas, ņemot vērā to veidus, domātas aizsardzībai.

Vašingtona pēdējās nedēļās izteikusi arvien lielāku satraukumu par Krievijas soļiem Sīrijas prezidenta Bašara Al Asada režīma atbalstam un brīdinājusi, ka militārs atbalsts apdraud centienus panākt mieru.

Sīrijas režīma spēki pastiprina gaisa uzlidojumus Palmīrai

Sīrijas režīma spēki pastiprinājuši gaisa triecienus teroristu grupējuma "Daesh" kontrolētajai Palmīrai, pēdējo dienu laikā nogalinot vairāk nekā 100 cilvēkus, tostarp civiliedzīvotājus, trešdien paziņojusi aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Uzlidojumi pastiprinājušies pēc jaunu ieroču un kaujas lidmašīnu saņemšanas no Krievijas.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēku veiktajos lidmašīnu un helikopteru uzlidojumos, izmantojot raķetes un tā dēvētās mucu bumbas, otrdien gājuši bojā vismaz 12 civiliedzīvotāji un 20 džihādisti, liecina SOHR rīcībā esošā informācija. Vēl vairāki desmiti cilvēku ievainoti.

Kopš piektdienas uzlidojumos Palmīrai gājuši bojā vismaz 33 civiliedzīvotāji un 70 kaujinieki, ziņoja SOHR.

Sīrijas režīms saņēmis jaunus iznīcinātājus no Krievijas

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms ir saņēmis no Krievijas jaunus iznīcinātājus un izlūklidmašīnas, aģentūrai AFP otrdien pastāstīja anonīms avots Sīrijas militārajās aprindās, kurš apgalvoja, ka tie tiks izmantoti cīņā pret džihādistu grupējumu "Daesh".

"Mūsu gaisa spēki no Maskavas ir saņēmuši vismaz piecus iznīcinātājus, kā arī izlūklidmašīnas, kuras ļaus mums identificēt mērķus ar lielu precizitāti," sacīja AFP sarunbiedrs.

Krievija ir piegādājusi Sīrijas režīmam arī citu "modernu aprīkojumu, lai cīnītos pret "Daesh", viņš piebilda.

Netanjahu un Putins vienojušies par izvairīšanos no sadursmēm Sīrijā

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un Krievijas prezidents Vladimirs Putins vienojušies par to, kā izvairīties no "pārpratumiem" Sīrijā, kur Krievija šobrīd pastiprina savu militāro klātbūtni.

Līderi panākuši vienošanos pirmdien Maskavā sarunās, kurās, kā ziņo Izraēlas mediji, runāts arī par to, kā izvairīties no iznīcinātāju sadursmēm virs Sīrijas.

"Sarunas bija saturīgas. Tika arī panākta vienošanās par kopīgu mehānismu, kā izvairīties no pārpratumiem mūsu bruņoto spēku starpā," pēc tikšanās sacīja Netanjahu.

Putins apgalvoja, ka Krievijas aktivitātes Tuvajos Austrumos "vienmēr ir bijušas un būs ļoti atbildīgas", un uzsvēra, ka Sīrijas armija neapdraud Izraēlu.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Daesh" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Dalies ar šo ziņu