ASV un Krievijas aizsardzības ministri sāk sarunas par Sīriju, kur atrodas Krievijas bruņotie spēki

Konfliktu zonas
LETA—AFP/ GRANI.RU/UKRINFORM/DPA, BNS/AFP
Krievija, ASV
Foto: Foto: Krievijas Aizsardzības ministrija

ASV un Krievijas aizsardzības ministri piektdien telefoniski pārsprieduši konfliktu Sīrijā, pavēstīja Pentagona preses sekretārs Pīters Kuks.

ASV un Krievijas aizsardzības ministri sāk sarunas par Sīriju, kur atrodas Krievijas karavīri un tehnika

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters un viņa Krievijas kolēģis Sergejs Šoigu runājuši gan par jautājumiem, kuros ASV un Krievijas intereses pārklājas, gan par jautājumiem, kuros abām valstīm ir atšķirīgi viedokļi, norādīja Kuks.

Abi ministri vienojušies par tālākiem saziņas mehānismiem, ar kuru palīdzību izvairīties no nejaušiem incidentiem abu pušu starpā Sīrijā un kampaņā pret teroristisko grupējumu "Daesh".

ASV: Krievija uz Sīriju nosūtījusi četrus iznīcinātājus

Krievija uz aviācijas bāzi Sīrijā nosūtījusi četrus iznīcinātājus, iespējams, iznīcinātājus “Su-30”, piektdien paziņoja kāda ASV amatpersona.

Vašingtona jau iepriekš paudusi lielu satraukumu par Maskavas pieaugošo atbalstu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam un arvien aktīvāko Krievijas militāro klātbūtni pilsoņkara pārņemtajā valstī.

ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, apstiprināja izskanējušās ziņas, ka aviācijas bāzē Latākijas apkārtnē Sīrijas rietumos redzēti četri krievu iznīcinātāji.

Maskava apsvērs jebkuru prezidenta Bašara al Asada lūgumu nosūtīt karaspēku uz Sīriju, piektdien paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Ja būtu kāds lūgums, tas dabiski tiktu apspriests un izvērtēts caur divpusējiem kontaktiem un dialogiem," paziņoja Peskovs.

"Bet ir grūti par to runāt hipotētiski," viņš piebilda.

Sīrijas ārlietu ministrs: Krievijas iesaiste maina cīņu pret "Islāma valsti"

Sīrijas ārlietu ministrs Valids Mualems svētdien prognozēja, ka Krievijas palielināta iesaiste viņa valstī varētu mainīt spēles noteikumus starptautiskajā kampaņā pret džihādistu grupējumu "Daesh".

"Svarīgāk par vienkāršu ieroču piegādāšanu Sīrijai ir Krievijas dalība cīņā pret "Islāma valsti" un "Al Nusras fronti"," kas ir starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" atzars Sīrijā, Mualems teica televīzijas kanālam "Russia Today".

Sīrijas plašsaziņas līdzekļi citēja Mualema teikto, ka Krievijas redzamāka dalība "sagraus plānus visiem tiem, kas ir gatavojuši plānus pret Sīriju, un arī parādīs, ka Amerikai trūkst skaidras stratēģijas" cīņai pret džihādistiem.

"Krievija neslēpj savu vēlmi piedalīties cīņā pret terorismu, un Sīrija tic Krievijas vadībai," viņš sacīja.

Sīrija visus, kas iesaistījušies karā pret valsts prezidenta Bašara al Asada režīmu, tostarp Rietumu atbalstītos nemierniekus, dēvē par teroristiem.

Mualems teica, ka Krievijas darbība "atbilsts starptautiskajām tiesībām un ir saskaņota ar Sīriju atšķirībā no tā, ko dara ASV.., kuru rīcība nav bijusi iedarbīga".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir sniedzis būtisku atbalstu savam Sīrijas kolēģim kopš 2011.gadā Sīrijā sākās bruņota sacelšanās pret viņa režīmu.

Laikraksts: Krievijas karavīru grupa atteikusies braukt uz Sīriju

Grupa Krievijas karavīru, kas dien uz līguma pamata, atteikusies doties uz Sīriju, ziņo interneta portāls "Gazeta.ru".

Karavīri norādījuši uz vairākiem pārkāpumiem un to, ka nav saņēmuši rakstītu pavēli. Uzzinot, ka tiek sūtīti uz Sīriju, viņi izlēmuši oficiāli atteikties no braukšanas vai arī iesniegt atlūgumu.

Taču militārā prokuratūra atteikusies pieņemt karavīru iesniegumus.

Karavīriem neesot stāstīts, ka būs jābrauc uz Sīriju. Viņiem atklāts, ka valstī, uz kuru viņi tikšot sūtīti, būs atšķirīgi klimatiskie apstākļi, liels karstums, kā arī indīgas čūskas. Karavīri arī instruēti, kā viņiem būs jāuzvedas galapunktā.

16. septembrī karavīriem paziņots, ka jau nākamajā dienā rotai jādodas uz Sīriju un pastāv arī iespēja iesaistīties karadarbībā.

Advokāts: Krievijas karavīriem par atteikšanos doties uz Sīriju draud krimināllietas

Novorosijskas pilsētā, Krievijas dienvidos, izvietotajiem karavīriem, kas atteikušies doties uz Sīriju, Federālais Drošības dienests draud ar krimināllietu ierosināšanu, atsaucoties uz advokāta Ivana Pavlova teikto, sestdien vēsta ziņu medijs "Gazeta.ru".

Advokāts kopā ar organizācijas "Komanda 29" kolēģiem "seko līdzi situācijai, lai pieslēgtos karavīru aizstāvībai, ja tiks sākta oficiāla procedūra".

"Panti netiek minēti, bet no sarunām izriet, ka viņiem draud sods līdz pat valsts nodevībai," sacīja jurists.

Mobilizācija oficiāli nav izsludināta, norādīja Pavlovs. Karavīriem, kas tiek sūtīti uz karadarbības zonu ārzemēs, obligāti ir jāuzrāda rakstiska pavēle.

Par Novorosijskas karavīru grupas atteikšanos doties uz Sīriju kļuva zināms piektdien. Karavīri sūdzējās par daudziem pārkāpumiem no pavēlniecības puses, arī par to, ka nav rakstiskas pavēles.

Kā pastāstīja karavīri, pie viņiem 16.septembrī ieradies Ģenerālštāba virsnieks un paziņojis, ka rota tiek sūtīta uz Latākiju, Sīrijā, turklāt neesot izslēgts, ka karavīriem būs jāpiedalās kaujās.

Kāpt kuģos bija paredzēts 17.septembrī, tomēr karavīri nolēmuši oficiāli atteikties no komandējuma vai arī paziņot par atvaļināšanos no dienesta.

Krievijas algotņus no Donbasa pārvieto uz Sīriju

Donbasā esošie Krievijas algotņu bataljoni tiek pārvietoti uz Sīriju, "Facebook" pavēstījis Ukrainas parlamenta deputāts un grupas "Informatīvā pretošanās" vadītājs Dmitro Timčuks.

"Krievijas algotņu bataljona "Don" (dislokācijas vieta - Luhanskas reģions) vadība saņēmusi rīkojumu 190 cilvēkus no visa sastāva "nokomandēt" uz Krievijas Federāciju tālākai pārvietošanai uz Sīriju," raksta Timčuks.

No šī bataljona Donbasā paliks tikai vadība un snaiperu apakšvienība.

ANO: Ieroču piegādātāji Sīrijai līdzdarbojas kara noziegumos

Valstis, kas piegādā ieročus Sīrijā karojošajām pusēm, ir atbildīgas par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem, norāda ANO cilvēktiesību izmeklētāji.

"Ja karš Sīrijā turpināsies pārskatāmā nākotnē, valstis kurinās karu, lai paturētu savu ietekmi valstī, kas gandrīz vairs neeksistē," sacīja ANO izmeklēšanas komisijas Sīrijā vadītājs Paulo Seržio Pineiro.

"Atbildība par noziegumiem gulstas uz cilvēkiem, kuriem ir ieroči, un tiem, kuri palīdz un kūda, liekot ieročus viņu rokās, vienalga, vai tās ir valstis vai nevalstiskas struktūras," teica ANO pārstāvis, konkrētas valstis nenosaucot.

Savā runā ANO Cilvēktiesību padomē viņš arī norādīja, ka miera sarunu organizēšana ir ietekmīgo spēku atbildība, un piebilda, ka plānotās ASV un Krievijas sarunas par konflikta noregulējumu ir laba zīme.

Dalies ar šo ziņu