Krievijas ieroču piegādes Sīrijai "tiks turpinātas"; tur būvē arī lidlauku

Konfliktu zonas
LETA--RFE/RL/AFP
Lavrovs
Foto: Foto: Krievijas Ārlietu ministrija

Krievijas ieroču piegādes Sīrijai "ir bijušas, notiek un tiks turpinātas", svētdien Krievijas telekanāla ēterā paziņoja ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Krievijas ieroču piegādes Sīrijai "tiks turpinātas"; tur būvē arī lidlauku

Līdz ar šīm piegādēm "neizbēgami tiks nosūtīti Krievijas speciālisti, kas palīdzēs apmācīt sīriešu personālu, kā apieties ar šiem ieročiem", piebilda ministrs.

Maskavas un Damaskas militāri tehniskā sadarbība ir vērsta uz cīņu ar terorismu, viņš uzsvēra.

Sīrijas mediji iepriekš ziņoja par to, ka valstī ieradušās divas Krievijas lidmašīnas ar humāno palīdzību.

Krievijas Aizsardzības ministrija savukārt vēstījusi, ka uz Sīriju nosūtītas iekārtas telšu pilsētiņai, kas paredzēta tūkstotim bēgļu.

Novērotāji: Krievija Sīrijā būvē lidlauku

Krievija Sīrijas režīma kontrolētajā Latakijas provincē būvē lidlauku un atvedusi uz turieni simtiem tehniķu un militāro konsultantu, svētdien paziņoja Lielbritānijā izvietotā novērotāju organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Krievijas spēki būvē skrejceļu, kas spēs uzņemt lielas lidmašīnas pie Hmajmēnas militārās lidostas Latakijas provincē," pavēstīja SOHR

Novērotāju organizācija, kura iegūst informāciju no civiliedzīvotājiem, karavīriem un mediķiem Sīrijā sacīja, ka "krievi neļauj sīriešiem - ne militārajiem, ne civilajiem ieiet teritorijā, kur viņi būvē skrejceļu".

"Pēdējās nedēļās Hmajmēnā ieradušās militārās lidmašīnas ar militāro aprīkojumu un simtiem Krievijas militāro konsultantu un tehniķu," ziņoja SOHR.

SOHR direktors Rami Abdels Rahmans teica, ka Krievija paplašina arī Hamadijes lidostu Tartusas reģionā, kuru arī pārvalda Sīrijas režīms. Patlaban šo lidostu izmanto labības apsmidzināšanai ar pesticīdiem.

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos. Maskava pēdējās nedēļās cenšas ieņemt aktīvāku starpnieka lomu attiecībā uz Sīrijas pilsoņkaru un starptautiskajiem centieniem cīnīties pret "Daesh", kas kontrolē prāvas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā tā dēvētā "Islāma valsts" jeb "Daesh"  un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Dalies ar šo ziņu