Krievijas draudi. Krievija pie Ukrainas robežas būvē milzīgu militāro bāzi

Konfliktu zonas
LETA--REUTERS
celtniecība
Foto: Foto: Krievijas Aizsardzības ministrija

Krievija būvē jaunu, milzīgu militāro bāzi pie Ukrainas robežas, vedinot domāt, ka Maskava gatavojas ilgstošam sastingumam attiecībās ar Kijevu.

Krievijas draudi. Krievija pie Ukrainas robežas būvē milzīgu militāro bāzi

Bāze ar munīcijas noliktavu un kazarmām tūkstošiem karavīru tiek celta Soloti ciematā. Plānots, ka karavīriem tajā būs arī savs peldbaseins, slidotava un frizētava, liecina publiski pieejamie dokumenti.

Šonedēļ strādnieki uzstādīja žogu labības laukā pie ciemata, iezīmējot perimetru, un aizraidīja prom "Reuters" žurnālistu, nosaucot viņu par Ukrainas spiegu, vēsta aģentūra.

"Reuters" norāda, ka šajā pašā vietā militārā aktivitāte bija vērojama arī pagājušā gada aprīlī, kad notika intensīvas cīņas uz Ukrainas robežas, kas atrodas aptuveni 25 kilometrus no Soloti. Tolaik ciemata apkaimē tika manīti helikopteri "Mi-24" un cita armijas tehnika.

Krievija noliedz, ka tās karavīri atrastos Ukrainā, un Aizsardzības ministrija neatbildēja uz "Reuters" rakstiski uzdotajiem jautājumiem par topošās bāzes mērķiem un to, vai tai ir kāda saistība ar karadarbību Ukrainā.

Publiski pieejamie iepirkuma dokumenti liecina, ka Aizsardzības ministrija būvē militāro bāzi 300 hektārus lielā teritorijā netālu no Valuiki pilsētiņas, kas atrodas netālu no Soloti.

Ministrija plāno uzcelt deviņas kazarmas, kurās iespējams izmitināt 3500 karavīru, noliktavas raķetēm, artilērijas un cita veida munīcijai.

Precīzu bāzes atrašanās vietu ministrija nav atklājusi, bet Soloti ciemata iedzīvotāji uzskata, ka tā atradīsies viņu durvju priekšā.

"Reuters" žurnālistu, kurš vēlējās uzzināt ko vairāk, būvdarbu vadītājs apturēja, nofotografēja viņa dokumentus un sacīja, ka zvanīs Federālajam drošības dienestam.

Labības lauks, kurā pirmdien tika uzstādīts žogs, atrodas netālu no dzelzceļa līnijas, kas saista Soloti ar Maskavu un Ukrainas Luhanskas reģionu, ko pašreiz kontrolē Krievijas apbruņotās teroristu bandas.

Krievija ir izstājusies no Līguma par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā (CFE), kas ierobežoja karavīru izvietošanu Eiropā, tāpēc var brīvi pārvietot armijas papildspēkus un militāro tehniku uz savu rietumu robežu.

Publiski pieejamie iepirkuma dokumenti liecina, ka bāzē notiks artilērijas, pretgaisa aizsardzības, tanku un citas bruņutehnikas mācības. Tiks pētīta arī "iespējamā ienaidnieka" ASV armijas taktika.

Jaunajā bāzē būs arī savs štābs ar sakaru mezglu, ēdnīca 2000 karavīru, atpūtas centrs ar slidotavu, sporta komplekss ar peldbaseinu, tenisa un badmintona kortiem un dzīvojamais komplekss ar vairāk nekā 1000 dzīvokļiem, liecina dokumenti.

Pirmo celtniecības posmu plānots pabeigt līdz 2016. gada 29. aprīlim. Līdz tam laikam paredzēts izstrādāt bāzes projektu un pabeigt sākotnējos būvdarbus.

Dalies ar šo ziņu