Neskatoties uz gaisa telpas ierobežojumiem, Sīrijā ieradušās Krievijas transportlidmašīnas

Konfliktu zonas
LEPA-AFP/REUTERS/DPA, BNS/AFP
An-124
Foto: Foto: Sergey Kustov

Pēdējo dienu laikā Sīrijā ieradušās vismaz trīs lielas Krievijas bruņoto spēku transporta lidmašīnas, otrdien paziņoja ASV amatpersonas.

Neskatoties uz gaisa telpas ierobežojumiem, Sīrijā ieradušās Krievijas transportlidmašīnas; NATO satraukta

Militārās lidmašīnas ieradušās Latākijas lidostā, Sīrijas Vidusjūras piekrastē, ziņu aģentūrai AFP apliecināja ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Ieradušās divas milzīgas lidmašīnas "Antonov-124 Condor", bet trešā bijusi pasažieru lidmašīna, sacīja viena no amatpersonām.

Krievi lidostā izvietojuši moduļu dzīvojamās mājas, kurās vietas pietiktu "simtiem" cilvēku, kā arī pārvietojamās gaisa satiksmes kontroles iekārtas, norādīja amatpersona.

"Tas viss, kā šķiet, liecina par to, ka Krievija plāno šajā lidlaukā organizēt sava veida priekšējo pozīciju gaisa operāciju centru," viņš norādīja.

NATO ģenerālsekretārs satraukts par Krievijas aktivitāti Sīrijā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs izteicis satraukumu par Krievijas aktivitātēm Sīrijā un brīdinājis, ka jebkāds atbalsts Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam eskalēs konfliktu.

"Jā, mani satrauc ziņas, ka Krievijas armija varētu būt nosūtījusi militāro personālu un lidmašīnas uz Sīriju," Stoltenbergs sacīja publiskā jautājumu un atbilžu sesijā "Facebook" vietnē. "Jebkāds militārs atbalsts Asada režīmam var turpināt eskalēt konfliktu un novest pie vairāk nevainīgu dzīvību zaudēšanas."

Bulgārija neļauj Krievijai izmantot gaisa telpu piegāžu lidojumiem uz Sīriju

Dažas stundas pirms šī komentāra NATO dalībvalsts Bulgārija paziņoja, ka nav atļāvusi Krievijas lidmašīnām šķērsot tās gaisa telpu pagājušās nedēļas beigās, kad ASV izteica satraukumu par Maskavas militārā atbalsta palielināšanu Asadam.

Bulgārija noraidījusi Krievijas lūgumu ļaut izmantot tās gaisa telpu piegāžu lidojumiem uz Sīriju, pastāvot bažām par kravu saturu, otrdien paziņoja Bulgārijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre.

"Bulgārijas Ārlietu ministrija nav atļāvusi Krievijas armijas transporta lidmašīnu lidojumus pāri Bulgārijai uz Sīriju," sacīja amatpersona, norādot, ka lēmums pieņemts jau pirms dažām dienām.

"Mums ir pietiekami daudz informācijas, kas mums rada nopietnas bažas par šo lidmašīnu kravām, un tas ir iemesls atteikumam," viņa piebilda.

ASV lūgušas Grieķiju liegt Krievijai izmantot tās gaisa telpu piegādēm uz Sīriju

ASV ir lūgušas Grieķiju liegt Krievijai izmantot tās gaisa telpu, lai veiktu piegādes Sīrijai, pirmdien paziņoja Grieķijas Ārlietu ministrijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Mēs sestdien saņēmām [ASV] lūgumu, un izskatām to," informēja amatpersona.

Krievija ir lūgusi Grieķijai ļaut divām lidmašīnām izmantot tas gaisa telpu no 1.līdz 24.septembrim, norādīja Grieķijas amatpersona.

"Tas ir muļķīgs solis, un, ja Grieķija to atbalstīs, tad tas būs arī nedraudzīgi pret Krieviju" aģentūrai "RIA Novosti" sacīja Krievijas parlamenta augšpalātas Federācijas padomes deputāts Vladimirs Džabarovs.

Viņš norādīja, ka tādā gadījumā Krievija varētu vērsties pie Irānas vai Turcijas, lai izmantotu to gaisa telpu.

Maskava pirmdien noraidīja ASV bažas par Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanos Sīrijā, norādot, ka tās militārā palīdzība Bašara al Asada režīmam nav nekas ārkārtējs.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien telefonsarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu pauda viņam bažas par mediju ziņoto par Krievijas militāro spēku izvietošanu Sīrijā.

Baltais nams nāca klajā ar šiem izteikumiem pēc tam, kad ar Sīrijas nemierniekiem saistītā sociālo mediju kontā tika ievietoti attēli, kuros parādītas Krievijas lidmašīnas un bezpilota lidaparāti Idlibas provinces tuvumā.

Saskaņā ar neapstiprinātām ziņām starp šīm lidmašīnām var būt mūsdienīgs Krievijas iznīcinātājs “Su-34”, kāds nav Sīrijas bruņojumā.

Krievijas Ārlietu ministrija: Mēs piegādājam Sīrijai militāro aprīkojumu "cīņai pret terorismu"

Reaģējot uz ASV paustajām bažām, ka Krievija pastiprina savu militāro klātbūtni Sīrijā un tas draud vēl tālāk destabilizēt situāciju šai kara plosītajā valstī, Krievijas Ārlietu ministrija pirmdien paziņojusi, ka Krievija piegādā Sīrijai militāro aprīkojumu, lai palīdzētu Damaskai "cīnīties pret terorismu".

"Krievijas puse nekad nav slēpusi, ka piegādā oficiālajai Sīrijai militāro aprīkojumu cīņai pret terorismu," izteikusies ministrijas pārstāve Marija Zaharova.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien pa tālruni Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam izteica bažas saistībā ar medijos parādījušos informāciju, ka Maskava pastiprina atbalstu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem.

Pēc Zaharovas teiktā, Lavrovs Kerijam atbildējis, ka "tāda palīdzība vienmēr tikusi un tiks sniegta".

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos. Maskava pēdējās nedēļās cenšas ieņemt aktīvāku starpnieka lomu attiecībā uz Sīrijas pilsoņkaru un starptautiskajiem centieniem cīnīties pret "Islāma valsti", kas kontrolē prāvas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltāsbruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Dalies ar šo ziņu