Kanādas premjers: Rietumu koalīcija apturējusi "Islāma valsts" uzbrukumu

Konfliktu zonas
LETA--AL SUMARIA/DPA/TASS

Hārpers
Foto: Publicitātes foto

Vairāku rietumvalstu, arī ASV un Kanādas, rīcība Sīrijā un Irākā apturējusi džihādistu grupējuma "Islāma valsts" uzbrukumu, tomēr runāt par cīņās noslēgumu būtu pāragri, pirmdien paziņoja Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers.

Kanādas premjers: Rietumu koalīcija apturējusi "Islāma valsts" uzbrukumu; bēgļu apturēšanai Austrālija aicina Eiropu tai uzbrukt

"Tam, ka notika iejaukšanās, bija efekts, un tā lielā mērā apturēja "Islāma valsts" uzbrukumu, konkrēti Irākas ziemeļos, bet zināmā mērā arī citos šīs valsts apgabalos un Sīrijā. Tomēr, iespējams, ne tik lielā mērā, kā mums gribētos," atzina premjers.

Pirms gada teroristi bija pakļāvuši visu reģionu, bet tika apturēti, pateicoties tam, ka notika Rietumu iejaukšanās, viņš sacīja.

Tiesa gan, Hārpers arī atzina, ka cīņa ar "Islāma valsti" ir "tālu no noslēguma".

Austrālija mudina Eiropu uzbrukt "Islāma valstij", lai apturētu bēgļu plūsmu

Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa mudinājusi Eiropas valstis veikt uzlidojumus teroristu grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām Sīrijā un Irākā, lai apturētu bēgļu krīzi, kas apņēmusi Eiropu.

Eiropas valstis varētu palīdzēt izbeigt šo "globālo proporciju krīzi", bombardējot "Islāma valsts" teroristus, kas iznīcina nācijas un rada iedzīvotāju masveida bēgšanu, intervijā, kas pirmdien publicēta laikrakstā "The Australian", sacīja ministre.

"Valstis, kas robežojas ar Sīriju un Irāku,- Libāna, Jordānija un citas - uzņēmušās nastu - cilvēku miljonus, kas bēg viņu robežās un tad uz Eiropu," sacīja Bišopa. "Tāpēc es uzskatu, ka eiropiešiem ir jāiesaistās uzlidojumu koalīcijā un centienos Sīrijā un Irākā."

"Islāma valsts" par apvērsuma mēģinājumu ar nāvi sodījusi 120 kaujiniekus

Pirmdien Ninīves provincē, Irākas ziemeļos, ar nāvi sodīti 120 sunnītu ekstrēmistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki, kas grupējumā gribējuši sarīkot apvērsumu un gāzt tā līderi Abu Bakru al Bagdadi, pavēstīja Kurdistānas Demokrātiskās partijas (PDK) pārstāvis Saīds Mamuzini.

Apvērsumu bija plānots sarīkot svētdienas vakarā, sacīja Irākas kurdu politiķis.

"Tomēr pirms divām dienām arestētie kaujinieki atklāja sazvērnieku plānus," viņš piebilda.

Tā rezultātā 122 kaujinieki, arī 18 komandieri, nošauti cietumā džihādistu kontrolētās Mosulas dienvidos.

"Šķelšanās "Islāma valstī" kļūst arvien acīmredzamāka," sacīja Mamuzini.

Cīņā par finanšu plūsmu, varas un ietekmes sadali krituši desmitiem kaujinieku, norādīja PDK pārstāvis."Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Dalies ar šo ziņu