Četri ASV iznīcinātāji "F-22" ieradušies Eiropā un jau veic treniņus Polijā

Tehnika un ekipējums
Pēc usafe.af.mil materiāliem
F-22
Foto: Publicitātes foto

Četri iznīcinātāji "F-22 Raptors”, viena lidmašīna "C-17 Globemaste III” un ap 60 karavīru apkalpe 28. augustā ieradās Špangdālemas aviācijas bāzē Vācijā, lai trenētos kopā ar sabiedroto un ASV karavīriem līdz pat septembra vidum. Savukārt divi no tiem 31. augustā jau ieradās Polijā.

Četri ASV iznīcinātāji "F-22" ieradušies Eiropā un jau veic treniņus Polijā

Šī ir pirmā reize, kad "F-22" ierodas Eiropā, lai veiktu kopīgas mācības un treniņus ar sabiedrotajiem, pateicoties Eiropas atbalsta iniciatīvas piešķirtajiem līdzekļiem. F-22 ierašanās mērķis ir sniegt atbalstu un stiprināt drošību NATO sabiedrotajiem un partnervalstīm Eiropā.

Iznīcinātāji "F-22" un karavīri ir no 95.iznīcinātāju eskadriļas Tindālas aviācijas bāzes Floridā. "C-17" ar apkalpi atlidojusi no 437. pārvietošanas eskadriļas Čārlstonas aviācijas bāzes Dienvidkalifornijā.

„Šī ir lieliska iespēja vienām no jaunākajām lidmašīnām piedalīties treniņos kopā ar citām ASV Gaisa spēku lidmašīnām, kā arī NATO sabiedrotajiem,” uzsver ģenerālis Frenks Gorencs, ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris.

Šie treniņi pārbaudīs, kā 5.paaudzes iznīcinātāji var veiksmīgi pacelties no Eiropas aviācijas bāzēm, kā arī dos iespēju pilotiem un apkalpei iepazīties ar Eiropā piedāvātajām mācību un treniņa iespējām. Tāpat "F-22" šī būs iespēja veikt lidojumus kopā ar "F-15 Eagles” un "F-16 Falcons”.

„Ir ļoti būtiski, lai mēs pārbaudītu mūsu infrastruktūru, lidaparātu spējas un talantīgos karavīrus, kas uzņems Eiropā šos 5.paaudzes iznīcinātājus,” sacīja ģenerālis Gorencs. „Iznīcinātāju "F-22" ierašanās Eiropā pierāda mūsu Gaisa spēku militārās spējas un attīstību, kā arī mūsu apņēmību ieguldīt Eiropas drošībā un aizsardzībā.”

Vienas dienas apmeklējums Polijā ir daļa no pirmās "F-22" izvietošanas Eiropā, kuras laikā līdz septembra vidum ASV iznīcinātāji apmācīs sabiedroto spēkus, kā arī ASV karavīriem ļaus iepazīties ar Eiropas vidi.

Piektās paaudzes iznīcinātājs "F-22" ir izveidots gaiss - gaiss operācijām, uzbrūkot un iznīcinot pretinieka gaisa kuģi, bet tas var veikt arī operācijas no gaisa pa sauszemes mērķiem, kā arī elektroniskās karadarbības un izlūkošanas operācijas. "F-22 Raptor" radaros praktiski nevar redzēt.

ASV Gaisa spēkos ir aptuveni 180 šādas lidmašīnas. Tās iekļāva apbruņojumā 2005.gadā, bet pirmo reizi kaujā tika izmantots pērn septembrī gaisa triecienos pret džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem Irākā un Sīrijā.

Dalies ar šo ziņu