Krievijā Pleskavas apgabalā notiek Kolektīvās drošības līguma organizācijas dalībvalstu mācības

Ārvalstīs
Pēc LETA un odkb-csto.org materiāliem

Krievija, tehnika
Foto: Foto: Krievijas Aizsardzības ministrija

Pleskavas apgabalā no 23. līdz 28. augustam notiek Krievijas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas dalībvalstu Kolektīvo operatīvās reaģēšanas spēku mācības "Vzaimodeistvije -2015" ("Mijiedarbība -2015"), kurās pilnveido iemaņas organizācijas speciālo operāciju kontingentu un vienību izmantošanā kolektīvās aizsardzības Austrumeiropas reģionā.

Krievijā Pleskavas apgabalā notiek Kolektīvās drošības līguma organizācijas dalībvalstu mācības

Mācības ir iepriekš plānotas, un tās notiek saskaņā ar Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO) Aizsardzības ministru padomes un Sekretāru komitejas lēmumu, norādīts KDLO paziņojumā presei.

Mācībās "Vzaimodeistvije-2015" piedalās Armēnijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Kirgīzijas, Krievijas un Tadžikistānas bruņoto spēku vienības, kā arī Iekšlietu ministrijas speciālo operāciju, ārkārtas situāciju seku novēršanas un narkotiku apkarošanas formējumu personālsastāvs.

Mācību galvenais mērķis ir pilnveidot Kolektīvo operatīvās reaģēšanas spēku vadības iemaņas, sagatavojot un sākot kopēju operāciju, kā arī pilnveidojot bruņoto spēku kontingentu un speciālo operāciju spēku formējumu lauka (gaisa) iemaņas, veicot kopējas kaujas darbības.

Kolektīvie operatīvās reaģēšanas spēki mācību laikā veiks kopēju operāciju, lokalizējot bruņotu konfliktu, ar mērķi atjaunot teritoriālo nedalāmību un aizsargāt konstitucionālo iekārtu nosacītā valstī, kas ir KDLO dalībvalsts. Mācībās veiks arī uzdevumus, kas saistīti ar neregulāru bruņoto formējumu iznīcināšanu, ārkārtas situāciju seku novēršanu un operatīvās meklēšanas un speciālo pasākumu organizēšanu.

Mācību scenārijs balstīts uz nosacītu militāri politisku situāciju, kas nav saistīta ar reālu situāciju un ir izstrādāta tikai, lai pilnveidotu nepieciešamās iemaņas, kas saistītas ar Kolektīvo operatīvās reaģēšanas spēku operāciju izvēršanu kolektīvās aizsardzības Auztrumeiropas reģionā.

Kopējais iesaistīto militāro kontingentu, operatīvo grupu un speciālo operāciju spēku formējumu personālsastāva skaits ir aptuveni 2000 cilvēku, norādīts KDLO paziņojumā presei. Mācībās iesaistīs arī 200 tehnikas vienību, kā arī 40 armijas un transporta aviācijas lidmašīnu un helikopteru.

Mācības notiek Krievijas Gaisa desanta spēku centrālajā poligonā "Strugi Krasnije" Pleskavas apgabalā un lidlaukā "Kresti".

Mācības vada Krievijas Gaisa desanta spēku komandieris ģenerālpulkvedis Vladimirs Šamanovs.

Latvijas Aizsardzības ministrijā no pieejamās informācijas redzams, ka konkrētās mācības ir Kolektīvās drošības līguma organizācijas valstu kopīgās mācības, tomēr tās rīcībā nav šo mācību detalizēta apraksta. Šādas vai līdzīgas mācības notiek pierobežā, nav nekāds jaunums - tādas notiek regulāri, un valstīm ir tiesības tās rīkot, norādīja ministrijā.

Ministrijā saistībā ar mācību raksturu un mērķiem atgādina jau iepriekš ministrijas un NATO augstāko amatpersonu pausto, ka savstarpējā atklātība un informācijas apmaiņa starp NATO un Krieviju par plānotajām mācībām un to scenārijiem ir ļoti būtiska un NATO vienmēr ir aicinājis Krievijas pusi to ievērot, lai izvairītos no pārpratumiem.

Dalies ar šo ziņu