ANO pieņēmusi rezolūciju par Sīrijas ķīmisko ieroču uzbrukumu izmeklēšanu

Konfliktu zonas
LETA--RIA-NOVOSTI/NEWSRU.COM

ANO
Foto: Publicitātes foto

ANO Drošības padome piektdien vienbalsīgi pieņēmusi rezolūciju, kas paredz mehānisma izveidošanu, lai noskaidrotu atbildīgos par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

ANO pieņēmusi rezolūciju par Sīrijas ķīmisko ieroču uzbrukumu izmeklēšanu

ANO ģenerālsekretāram un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) 20 dienu laikā pēc rezolūcijas pieņemšanas padomei ir jāpiedāvā savas rekomendācijas Kopīgā izmeklēšanas mehānisma izveidošanai, kas noteiks to vainīgo personu un organizāciju loku, kuras vienā vai otrā veidā piedalījušās ķīmisko ieroču izmantošanā.

Drošības padomei būs jāatbild uz šīm rekomendācijām piecu dienu laikā pēc to saņemšanas.

Līdz ar to ANO un OPCW Kopīgais mehānisms ir jāizveido 25 dienu laikā pēc rezolūcijas pieņemšanas.

Rezolūcijas teksts saskaņots, Malaizijā trešdien tiekoties ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam un Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, jau iepriekš vēstīja ziņu aģentūra "Reuters".

ASV ar Krieviju par rezolūcijas projektu sākušas runāt jau pirms vairākiem mēnešiem.

Pēdējā laikā vairākkārt parādījušies ziņojumi, ka savās operācijās Sīrijā un Irākā ķīmiskos ieročus izmanto džihādistu grupējums "Islāma valsts".

ANO Drošības padome 2013 .gada 27. septembrī pieņēma rezolūciju par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Rezolūcijā arī pausts nosodījums togad 21. augustā Damaskas pievērtē notikušajam ķīmisko ieroču uzbrukumam. Tajā tika nogalināti vairāki simti cilvēku.

Sīrijas valdība šī uzbrukuma sarīkošanā apsūdzējusi nemierniekus, kas šādi gribējuši izprovocēt ASV militāru intervenci. Nemiernieki notikušajā apsūdzēja valdību.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Eksperti apliecina, ka "Islāma valsts" Irākā un Sīrijā izmantojusi ķīmiskos ieročus

Divas neatkarīgas organizācijas apstiprinājušas informāciju, ka teroristiskais grupējums "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā izmantojis ķīmiskos ieročus.

Mediji iepriekš ziņoja, ka teroristi sākuši piemērot spridzinātāju pašnāvnieku bumbas un paštaisītus spridzekļus hlora un citu ķimikāliju pievienošanai. To apstiprinājušas Lielbritānijā bāzētā pētniecības kompānija "Conflict Armament research" (CAR) un "Sahan Research", vēstīja telekanāls CNN.

Ekspertu grupa pārbaudījusi ziņas par trim ķīmiskajiem uzbrukumiem pagājušajā mēnesī. Divi incidenti notikuši El Hasekas provincē Sīrijas ziemeļos, kur džihādisti atradās kurdu pašaizsardzības spēku ielenkumā. Trešais gadījums fiksēts Irākas ziemeļos, kad šāviņš, kas tika izšauts no 120 milimetru ieroča, nokrita netālu no kurdu pozīcijām pie dambja "Mosula", taču nesprāga.

Veicot izpēti, CAR secināja, ka tas ir "pirmais dokumentētais gadījums, kad "Islāma valsts" izmantojusi ķīmiskos ieročus pret kurdiem un sabiedriskiem objektiem".

Kompānijas izpilddirektors Džeimss Bevans pastāstīja, ka ekspertu grupa devās uz dambi Irākas ziemeļos nedēļu pēc ķīmiskā ieroča pielietošanas. Tomēr pat pēc šī laika no tumši dzeltenā šķidruma, kas tecēja no šāviņa, nāca stipra specifiska smaka. "Izpētes grupas dalībniekiem, kad viņi atradās šāviņa tuvumā, sākās galvassāpes un slikta dūša," CNN sacīja Bevans, skaidrojot, ka tieši šādi ir hlora iedarbības uz organismu simptomi.

Pēc neatkarīgo ekspertu novērtējuma šāviņš tika nosūtīts tālākai izpētei vietējām varasiestādēm. Kāda no augstākajām kurdu amatpersonām norādīja, ka Irākā jau iepriekš bijuši gadījumi, kad pielietoti ieroči ar hloru.

Arī lādiņi, kas tika atrasti Sīrijas El Hasekas provincē, izplatīja stipru smaku un izraisīja kairinājumu acīs un kaklā.

Šī gada jūnijā Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa paziņoja, ka saskaņā ar Austrālijas izmeklēšanas datiem islāmisti slimnīcās un sagrābto pilsētu izpētes laboratorijās ieguvuši radioaktīvos materiālus. Tas viņiem dod iespēju iegūt arī masu iznīcināšanas ieročus.

Dalies ar šo ziņu